Espen Isaken forlot en jobb på land for å søke drømmen på havet.

SortlandsAvisa møtte han i vinter da han nettopp var kommet i land med dagens fangst i Stø. Det var en av hans første turer ute på fiskefeltene i havet utenfor fiskeværet. Det kokte med skrei i området denne vinteren.

Ingebrigtsen er en nybakt reder som endelig kan levere selvfisket skrei fra eget fartøy.

- Jeg innrømmer gjerne at det er en god følelse å kunne komme i land med fisk som jeg har fanget selv på egen båt. Som ny i faget er det en viss spenning å skulle starte opp som fisker på egen båt med meget begrenset erfaring fra yrket. Men allerede nå kan jeg kjenne spenningen som følger med det å være fisker. Jeg er like spent hver gang jeg drar snøret opp fra havet for å se hva som henger på krokene, sier Isaksen og smiler fornøyd.

Variert yrkeserfaring

31 åringen har en variert yrkeserfaring. Han har jobbet i butikk, på slakteri, som selger og sist jobbet han innen IT-bransjen, der han også har fagbrev. Etter at Isaksen hadde tatt fagbrev, søkte han flere jobber og fikk tilbud om jobb sør i landet. Det takket han nei til da han ønsket å bo Vesterålen samtidig som han tenkte at det kunne være godt med en jobb utendørs der han kunne få brukt kroppen.

Da var det at han begynte å tenke på alternative jobbmuligheter.

- Jeg hadde syslet med tanken om å prøve meg som fisker i to år. Da kom jeg over en sjark som var lagt ut for salg på nettet. Jeg fant denne 31 fots store sjarken som er over 30 år gammel, men som var i god stand. Da jeg klarte å få plass finansiering, slo jeg til og nå kan jeg kalle meg reder, sier 31 og smiler fornøyd der han står ombord i sitt fiskefartøy.

1,5 millioner kroner har han investert i båt og utstyr. Han har liten kjenneskap til fiskeryrket. Hans far har mer erfaring og var med de første turene på feltet og bidro med den kunnskapen han har å bidra med.

Spenning og frihet

Det var mye papirer som måtte være i orden før han kunne gjøre sin første tur på fiskefeltet. Derfor kom han sent i gang med torskefisket i år. Først i begynnelsen av mars kunne han levere sin første fangst fra egen båt. I Løpet av vel en måneds drift leverte han 10.000 kilo skrei til mottaket på Stø. Det er han rimelig godt fornøyd med i sin debut som fisker.

- Jeg innser at jeg har mye å lære om dette faget før jeg kan regne med å kunne drive et effektivt fiske. Da håper jeg også at jeg kan ha en rimelig god årsinntekt. Jeg har hatt dager der jeg har hatt vel 2.000 kilo i lasten. Det er jeg velig godt fornøyd med på en så liten båt som det jeg har. Jeg merker at det å være fisker er et fritt og spennende yrke der ingen dag er lik. Spenningen er hvor mye fisk man klarer å få når man først er ute på fiskefeltet, sier Isaksen.

Han forteller at noen ganger kan han bli for ivrig etter å få mest mulig fisk, at han nesten glemmer både tid og sted før han setter kursen mot land. Isaksen trives på Stø som er en perfekt havn for sjarkflåten. Her er det kort vei til fiskefeltet og en god havn for å levere fisken. Å få jobbe med kroppen ute i frisk luft, passer han perfekt. Nå er målet at det blir hans levebrød og at han kan titulere seg som heltidsfisker.