Bøndene bød først på "Listhaug-muffins" av betong, for å vise det de mener blir konsekvensene av regjeringas landbrukspolitikk, for så å servere bilistene nystekte vafler.

- Vil du ha en muffins fra Listhaug, eller ei vaffel frabøndene?, sier Fred Tore Fagereng fra Bø og gir sjåføren valget om en betongmuffinsmed et surt fjes og ei nystekt vaffel.

Torsdag formiddag aksjonerte bondelagene i Vesterålen i rundkjøringai Lofast-krysset. De er forbannet over regjeringas tilbudi landbruksforhandlingene, som tirsdag ble brutt, med parter som står svært langt fra hverandre.

- Vil endre landbruket totalt

Mensbøndene ba om en økning på 1,5 millarder - var tilbudet fra landbruksminister Sylvi Listhaug150 millioner kroner. Hun foreslår også å forskyve en større andel avbudsjettmildlende til større gårdsbruk.

-Regjeringa har gitt oss et tilbud som vil forandre norsk landbruk totalt - tilnoe helt annet enn det vi ser i dag. Det er et landbruk vi ikke vil ha, sier bonde Einar Kristiansen fra Rise i Sortland.

- Knusende for Vesterålen

Landbruksnæringakrever en inntektsvekst for bønder på 35.000 kroner per årsverk.

-80 prosent av gårdene i landet vil med årets tilbud ikke nå målet somregjeringa har satt med en lønnsvekst på 3,5 prosent. De flytter rett og slettmidler fra de minste til de aller største gårdsbrukene, sier Kristiansen.

- Tilbudet regjeringa har lagt på bordet vil være knusende for landbruket i Vesterålen. Delegger opp til at de små bøndene ikke har livets rett. I Vesterålen er detmeste av dyrene på små bruk, og vi er helt avhengig av at alle fortsetter ådrive. Om noen skulle legge ned har ikke de andre muligheter til å erstatte deresproduksjon, og vi vil få mindre matproduksjon, sier Fred Tore Fagereng.

Torsdag blokkerer bønder samtlige av landets eggpakkerier,og bondelagene i Vesterålen kjøper nå opp egg for å tømme regionens butikker.

- Dette gjør vi for å vise at det ikke er noen selvfølge med norsk mat i butikkene, sier Kristiansen.