– Det er veldig trasig at noen ødelegger det vi har brukt flerfoldige timer på å lage til, sier Torgeir Sørensen i Vesterålen RC-klubb til VOL.

Han oppdaget selv hærverket og konstaterte fortvilt at uvedkommende hadde kjørt inn på selve flystripa med bil og spunnet opp og ødelagt deler av mattene som utgjør underlaget.

Har tips til politiet

Vandalene har i tillegg brutt opp hengselen på en utstyrsbu ved siden av. Flere propeller og et brannslukningsapparat lå slengt utenfor. Ifølge Sørensen kommer forholdet til å bli anmeldt i løpet av kort tid.

– Vi har allerede en god del tips og mener at politiet har en del å ta utgangspunkt i, sier han.

Når det gjelder skadene som ble påført rullebanen, eller flystripa, forteller Sørensen at noe av det kan fikses forholdsvis enkelt.

– Det varierer. Noen steder kan vi ordne det ved å legge på grus, mens andre steder må vi rive opp og legge nytt. Jeg tror at vi skal klare å løse det uten at det vil koste oss noe særlig, sier han.

– Konsekvensene kunne vært enda verre dersom vi i verste fall ikke hadde oppdaget at banen ble spunnet opp og det likevel hadde landet et modellfly her. Flyet hadde rett og slett blitt ødelagt, slår han fast.

Mye spesialutstyr

Sørensen og resten av RC-klubben synes det er leit at enkelte bruker tid på å ødelegge og vandalisere noe som andre har brukt mye tid og krefter på.

– En ting er at vi har brukt utallige dugnadstimer på å lage til noe som enkelte vil ødelegge. Dessuten er dette et område med mye spesialutstyr som ingen andre verken har glede eller nytte av. Skytterlaget, som jeg også er en del av, har også anlegg her. I klubbhuset står det mye elektronikk som vi er redde for og som blir brukt av flere, inkludert av politiet. At noen kommer hit for å gjøre hærverk kan faktisk berøre ganske mange, utdyper han.

Oppfordrer til innmelding

Nå oppfordrer han de som har utført hærverket om å skjerpe seg og heller bruke tiden sin mer konstruktivt.

– La heller vi som har lagt tid og penger på å tilrettelegge for aktiviteter gjøre det uforstyrret. De som vil ødelegge kan holde seg unna slik at vi får ha utstyret vårt i fred. Da er det mye bedre at man helder melder seg inn i enten RC-klubben eller skytterlaget og selv kan være med å prøve ut utstyret og fasilitetene i stedet for å ødelegge det. Vi ønsker folk inn i begge gruppene, sier Sørensen.

Planer om tiltak

På spørsmål om det blir satt i verk sikkerhetstiltak for å hindre at lignende situasjoner oppstår senere, sier Sørensen.

– Ja, vi har planer og tanker om å gjøre noe, men det er for tidlig å gå i detaljer, slår Torgeir Sørensen fast.

Rullebanen til Vesterålen RC-klubb, som strekker seg over 130 meter, ble bygget vinteren 2014 og ble offisielt åpnet i august samme år.