Det melder Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

Mobiliseringen i Russland og en mulig utreisenekt for russiske borgere øke risikoen for ulovlig grensepassering på den norsk-russiske grensen utenfor grenseovergangen på Storskog. Fredag ble det stasjonert politihelikopter med sensorer i Finnmark politidistrikt for å øke beredskapen.

Ifølge departementet er det forsvaret ved Garnisonen i Sør-Varanger som overvåker grensen mot Russland. Politihelikopteret vil øke kapasiteten til å avdekke eventuelle ulovlige grensepasseringer.

– Politiet har god kontroll på Storskog, og nå styrkes tilstedeværelsen i grenseområdet også utenfor grensestasjonen. Politihelikopteret er et nyttig verktøy for å følge med på grenseområdet fra norsk side, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

– Vil stenge grensen raskt

Regjeringen strammet inn praksisen knyttet til visum for russere i mai, og etter dette innvilges det hovedsakelig ikke turistvisum for russere. Regjeringen er klar til å innføre samme innstramming som Finland gjør, men ønsker å avvente en eventuell iverksettelse. Finland har begrunnet innstrammingen på grensen med utenrikspolitiske hensyn, etter at titusenvis av russiske borgere har ankommet landet på kort tid.

– Vi vil stenge grensen raskt om det skulle bli nødvendig, og endringer kan komme på kort varsel. Det har vært få ankomster til Norge sammenlignet med Finland, og situasjonen er annerledes hos oss. Storskog er vår eneste grensestasjon mot Russland. Vi har tett dialog med politiet og tollvesenet om utviklingen på grensen, og kontrollerer alle som kommer nøye, sier Enger Mehl.