– Vi er veldig takknemlige for alle giverne, man gråter en liten skvett når det kommer slike beløp som man vet er mye for de enkelte som har gitt, sier Tom Gunnar Aasen i Sortland Alpinklubb til VOL torsdag ettermiddag denne uka.

For en uke siden startet man kronerullingen via Spleis, og den går så det griner.

– Vi hadde som mål om to millioner kroner, det er i hvert fall det vi trenger for å kunne få ny heis og tråkkemaskin på plass. Det er med forbehold om at søknaden hos samfunnsløftet går inn, og forsikringsoppgjør, sier han.

Aasen peker på at de to sakene ikke er avklart ennå. Forsikringsoppgjøret er på 2,5 millioner kroner.

– Vi har fått beskjed om at forsikringsoppgjør kommer uka etter påske, sier han.

Heis til neste sesong

Samfunnsløftet til Sparebanken Nord-Norge har egentlig søknadsfrist 15. mai.

– Samfunnsløftet har hastebehandlet saken vår, for vi har en deadline. Vi har en heis på hånden og har spurt dem når de må ha bestillingen inn slik at den kan stå klar til neste sesong. Da har de sagt 17. april. Dermed hastebehandler banke samfunnsløftet vår søknad, poengterer Aasen.

Spleisen går kjempebra, men fortsatt trengs det mer.

– Sortland kommune gikk inn med 1,2 millioner kroner, det hjalp oss et godt stykke på vei, og vi passerte 1,8 millioner. Vi satte i gang innsamlingsaksjon på Spleis der vi også selger heiskrok for 15.000 kroner og mast for 500.000 kroner, sier han.

Mens man i bakken før refererte til stoppene i bakken etter nummer, blir det nå bedriftsnavn i stedet for å gå av ved «treeren» eller «femmern».

– Den som kjøper en mast skal få navnet sitt der. Vi har fått en enorm støtte fra alle og enhver, totalt nå har vi fått inn cirka 800.000 kroner. Vi har fått fra privatpersoner cirka 130.000 kroner og 670.000 kroner fra bedrifter, sier han.

Favner bredt

Mest rørende synes Aasen det er å se bredden blant giverne:

– Vi er så utrolig glade for at det er idrettsforeninger og små klubber som gir store summer. Vi forstår at de har gravd dypt for å gi summer og de kjøper heiskroker til 15.000 kroner. Både Nordsprint og Holmgang IL gjorde det, og det er veldig rørende, sier han.

Også Blåbyen drill og politisk parti har gitt i dag, forteller Aasen:

– Det favner så bredt, det er så rørende. Og alle bekker små blir til en stor å. Vi mangler nå cirka 1,5 millioner kroner.

At det skulle gå så fort, og engasjere så mange og så bredt, har vært en gledelig overraskelse.

– Ikke minst at så mange privatpersoner og små organisasjoner har bidratt så mye, det så vi ikke for oss, sier han.

– Viktig for hele Vesterålen

Ånstadblåheia har vært i drift siden 1981, og det er svært viktig for anlegget at det kommer opp i drift neste sesong, reflekterer Aasen:

– Hvis det blir liggende brakk i ett år vil det være svært vanskelig å få det opp igjen. Og det vil ramme hele regionen, alle barn og unge som kjører der. Vi har også sett at det er en del turister som har kommet de siste årene.

Anlegget genererer inntekter til næringslivet på Sortland.

– Vi skulle arrangere nordnorsk mesterskap dagen etter den ulykksalige hendelsen. Da var det 160 utøvere med familier som kom fra hele Nord-Norge. Jeg vil tro totalt kanskje 600-700 mennesker til Sortland, som trenger overnatting, mat og som handler. Ånstadblåheia er viktig for hele Vesterålen, mener jeg.

– En ganske høy sum

Han viser til at anlegget tilbyr organisert og uorganisert aktivitet for alle.

Fra 2 år til 80 år er alderen på de som benytter anlegget.

– 11.577.000 er det vi har budsjettert med og det vi trenger totalt. Det er en ganske høy sum, men vi har forsikringsoppgjøret som vi venter på da. Pluss søknaden til samfunnsløftet, det er liksom jokeren, sier han.

– Hvis de går inn på de beløpene vi mener er riktig, da mangler vi en million og femti tusen. Om tretten dager må vi ha de pengene. Det har vært helt vilt så langt, og jeg tror ikke det stopper for å si det sånn. Men folk som sitter på gjerdet må bare hive seg på, avslutter en fornøyd Aasen om kronerullinga.