– Norge er et unikt reisemål. Reiseliv er en viktig næring for fremtiden. Det er gode nyheter at bransjen ser lyst på 2016, sier reiselivsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Forventningene foran vintersesongen er, ifølge pressemeldingen, store. Årsaken kommer blant annet av lav kronekurs. Og med fjorårets vinter friskt i minnet med en økning på ni prosent i utenlandske gjestedøgn, er optimismen stor på flere fronter.

–Vinteren er en viktig sesong for reiselivet. Vinterturistene har et høyt forbruk i Norge, sier Mæland.

Fra Danmark og Sverige

57 prosent av de utenlandske ferieturistene er skiturister. Skituristene kommer hovedsakelig fra Danmark og Sverige.

Norge tjener mer per døgn på et reisefølge av skiturister, enn et gjennomsnittlig reisefølge for en sommerturist. En skiturist i Norge har et gjennomsnittlig døgnforbruk på 1.190 kroner, og hver person har et forbruk på 7.565 kroner på hele reisen.  Reisefølget er stort, og består i snitt av 4,7 personer.

Hvert reisefølge av skiturister har et gjennomsnittlig døgnforbruk på 5.593 kroner. Til sammenligning består et reisefølge av sommerturister på 3,1 personer, og har et gjennomsnittlig døgnforbruk på 4.960 kroner.

Solid fjorår

Fjoråret var et solid år for reiselivsnæringen, med 28,5 millioner gjestedøgn ved kommersielle overnattingssteder fra januar til oktober. Det var en økning på fem prosent fra samme periode 2014. Norske overnattinger økte med tre prosent, mens antall utenlandske gjestedøgn ligger åtte prosent høyere enn året i forveien.

Det ble registrert flere gjestedøgn fra store og viktige markeder som Tyskland, Sverige, Danmark, Storbritannia og Nederland. Samtidig fortsetter veksten fra USA. Antall gjestedøgn har tatt seg opp fra både Frankrike, Italia og Spania.

Ny reiselivspolitikk

Reiseliv er en av verdens raskest voksende næringer. Regjeringen ønsker at Norge skal ta større del av den internasjonale veksten.

– Vi jobber nå med en reiselivsmelding. Der skal vi se nærmere på hvordan vi kan styrke reiselivsnæringens konkurransekraft, sier Mæland i pressemeldingen.

Meldingen skal etter planen legges frem i løpet av 2016.