- Jeg ble forespurt av NRK om jeg ville være med. Jeg var veldig i tvil om at jeg skulle takke ja. Men etter at jeg hadde gått noen runder med meg selv og familien, bestemte jeg for å være med, sier Ringstad til VOL.

Tv-serien Skårungene er en såkalt fiskereality i ti episoder. I løpet av serien skal tolv forholdsvis unge deltakere, som er helt uten erfaring fra fiskeyrket, konkurrere om hvem som er den beste fiskeren.

Mentor

Deltakerne er delt opp i tre lag, på tre ulike båter. Skipperne på båtene skal fungere som menter for de uerfarne fiskerne. Og det er her Jens Ringstad kommer inn i bildet.

- For ti år siden kjøpte jeg en gammel, autentisk trebåt fra 1936,«M/K Skreien». Den bruker jeg som fritidsbåt og har fisket mye til eget forbruk. Men jeg har aldri jobbet som yrkesfisker tidligere. Da NRK spurte om jeg kunne tenke meg å være med, spilte vi inn en pilot for et par år siden, sier Ringstad.

Erfaring med fiske og sjø har han likevel fått mye av gjennom årenes løp. 66-åringen vokste opp ved havet, på Ringstad. Faren drev butikk og fiskemottak. Bestefaren hans, Jens Steffen, satt på stortinget i flere år. Da han sluttet, kjøpte han seg sjark.

- Det fikk jeg mye glede av. Jeg gikk i lære hos ham og lærte mye om sjø og fiske. Jeg har alltid vært glad i sjøen og havet, sier Ringstad.

Jobber som rektor

Til vanlig jobber Ringstad som rektor på Kabelvåg barne- og ungdomsskole. Han har derfor mye erfaring med å formidle kunnskap til andre mennesker.

- Jobben min har bestått i å arbeide med barn og ungdom. Jeg tenkte at dette høres ut som et svært spennende prosjekt der jeg kanskje har noe å tilføre, sier han.

Etter fem ukers innspilling, ser han tilbake på opplevelsen med stor glede.

- Det var veldig positivt å være med. Ungdommene som var plukket ut til å være med var motiverte. Dessuten var rammene og innholdet i programmet noe jeg hadde stor sansen for. Jeg tror det blir en flott serie med mye fin natur og mye spenning. Samtidig ligger det også mye fremtid i programmet, slår han fast.

-Flink å lære fra seg

Marit Evjen, som arbeider i NRK Troms, er prosjektleder for Skårungen, forteller at Jens Ringstad pekte seg ut som en særlig god kandidat til å være en av mentorene i serien.

- Vi valgte ham fordi han har mye kompetanse på fiske og Lofoten. Han er også veldig flink å lære fra seg, noe som var en sentral egenskap vi så etter.  Vi tenkte derfor at Jens vil være perfekt for våre skårunger, sier Evjen til VOL.

- Spying, gråting og latter

Intensjonen med programmet, ifølge prosjektlederen, er å presentere fiskeyrket med nye øyne.

- Vi vil vise frem Norges farligste yrke på en ny og spennende måte der vi retter søkelys mot unge og helt uerfarne fiskere. Og så vil vi vise frem Lofoten og den flotte naturen. Det kommer til å bli et kjempeflott program med både spying, gråting og latter, sier hun.

Skårungen strekker seg over ti episoder og har premiere førstkommende søndag på NRK1. Programleder blir Silje Nordnes fra Hamarøy, som de fleste kjenner fra NRK P3.