Da Anita Johannessen tok over Myre Handel etter Gudrun Sletten i 1996, var det de som spådde at butikken neppe ville klare seg i mer enn et par år. 21 år etter er det fortsatt «ho Anita» og Centrum Mote veldig mange øksnesdamer går til når de skal oppdatere garderoben.
– Jeg har hatt mange gode kunder i Øksnes, som har støttet meg i alle år. Det setter jeg veldig pris på. Også er det veldig hyggelig at vi har kunder som kommer både fra Sortland, Bø og Hadsel for å handle her, sier Anita ydmykt til VOL.
I butikklokalene midt på Myrestripa selger hun både klær, sko, sminke, vesker og undertøy. Det er mandag formiddag, og Anita har selskap av både Vårhild Danielsen og Aina Larsen på jobb. De har nok å henge fingrene i. Døra går jevnlig opp, og inn kommer damer på både 20 og 80.
En av kundene som står ved disken for å betale nevner at hun skulle hatt en gave til en bekjent.
– Ho kler jo det meste, men e veldig fin i rosa, svarer Anita og viser vei til et av stativene med klær.
Kjenner kundene
Anita er lite interessert i år fremheve seg selv, men noe riktig må hun ha gjort, som har holdt det gående så lenge i en tøff bransje.
– Vi er ikke utdanna stylister, men vi har over 30 års erfaring og vi kjenner kundene våre. Vi vet hva de liker og hvilke farger de kler. Det tror jeg nok har litt å si. Det er mange ganger jeg tenker på bestemte kunder når jeg bestiller inn varer, og ofte ender det med salg. Vi har heller nesten ikke bytting av varer etter jul, sier Anita.
– Også står vi klare ved prøverommene, og hjelper folk. Det tror jeg er alfa og omega, sier Aina.
– Jeg tror også vi har en fordel i at vi står fritt, og ikke er en del av en kjede. Det gjør at jeg kan ta inn det jeg vil, og at jeg ikke må ta inn så mange plagg av hver. Jeg passer også på å ha inne både billig og dyrt, sier Anita.
Satser bredt
Skal du drive klesbutikk på en relativt liten plass som Myre, må du også nå ut bredt, noe Anita har vært bevisst på. Her handler både tenåringen, mora og bestemora.
– Jeg har et utvalg fra 15 til 90 år. Sykehjemmet på Myre er en god kunde, og det har blitt en tradisjon at jeg hver jul tar med meg varer ned, for at beboere og pårørende skal kunne se og prøve, sier hun.
Når Anita blir spurt om hvordan bransjen har endret seg siden hun startet opp, sier hun at folk reiser mer enn før, og handler nytt når de er på tur. Den økende netthandelen merkes også, men kanskje ikke like mye her som hos andre.
– Jeg har nok en mer voksen kundegruppe, som ikke i like stor grad handler på nett. De liker å prøve klærne, og setter pris på hjelp, sier hun.
At pilene stort sett hele tida har pekt oppover når regnskapet har blitt gjort opp, skyldes også at det går godt i fiskerinæringa og at folk har fått bedre råd, mener hun.
– Folk har mer penger enn da jeg først startet opp. Hvis de finner noe de liker, så kjøper de det. Hva det koster har ikke like mye å si som det hadde før. Folk har også blitt mer opptatt av merker, og vet gjerne akkurat hva de vil ha, sier hun.
Jungeltelegrafen
I motsetning til mange andre i samme bransje, har hun ikke noe markedsføringsbudsjett eller fancy stategier å vise til. Her er det enkelt og greit trofaste kunder og jungeltelegrafen som har sørget for at omsetningen jevnt og trutt har økt siden starten. I 2015 lå den på 3,7 millioner kroner, 2016 ble også er bra år.
– Dette er ingen gullgruve, sier Anita. Og det har heller ikke vært målet. Hun har gjennom 21 år drevet sin egen arbeidsplass, med noen gode ansatte inne i deltidsstillinger.
– Det er tungt å drive egen butikk. Du er alltid «på», og har jobben med deg i tankene hele tida, men jeg har hatt god hjelp fra ansatte som har stått på. Jeg synes også stort sett alltid at det er artig å gå på jobb. Jeg er glad i klær, og liker å kle opp andre. Det gir mye når kunder er fornøyde og gir deg god respons, sier hun.
Hva framtida bringer, vet hun ikke, annet enn at «ho Anita» skal kle øksnesdamene opp i alle fall noen år til.