Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum møtte statsminister Erna Solberg til duell om Forsvaret under fredagens partilederdebatt. De to er uenige om den beste forvaltningen av Forsvaret er at det skal samles i noen store baser, eller spres ut slik at det har nærhet til befolkningen. Særlig dreide debatten seg om flytting av Andøya flystasjon til Evenes.

– Andøya flybase ligger som et hangarskip ute i havet. Det er et veldig kompetent miljø, sier Vedum. Han viser til rapporten fra Samfunnsøkonomisk analyse, som partiet selv har bestilt, viser at flyttingen kan komme til å koste 7 milliarder mer enn regjeringen har regnet med.

Tirsdag gikk også Arbeiderpartiet ut og lovet en ny gjennomgang av Andøyas skjebne, blant annet på grunn av rapporten.

Solberg begrunnet fredag regjeringens beslutning med at man sparer penger på å ha færre baser, slik at de pengene kan brukes på andre prioriteringer i Forsvaret.

– Vi vil kjøpe nye overvåkingsfly. Da må vi ha dem på en base som vi også kan sikre dem på, og når vi nå har et vedtak om at vi skal bygge opp Evenes fordi den forrige regjeringen gjorde det til fremskutt plassering av jagerflyene, så har ikke vi råd, prioritetsmessig, til to forskjellige systemer til å sikre basene, sier Solberg.