Flyet landet på Andøya flystasjon rundt klokka kvart på seks tirsdag kveld.

Lockheed Martin C-5 Galaxy er et stort amerikansk militært, firemotors jetdrevet transportfly. En periode var flyet verdens største.

Flyets hovedformål er strategisk luftfrakt, noe som vanligvis betyr frakt av tung last over lange avstander, gjerne mellom verdensdeler, ifølge Wikipedia.

VOL får opplyst fra lokale forsvarsansatte at det er 22 år siden sist denne flytypen besøkte Andøya flystasjon.

Fraktet materiell til øvelse

Talsperson Marius Vågenes Villanger ved Forsvarets operative hovedkvarter opplyser at flyet har fraktet materiell til Norge som skal brukes i forbindelse med øvingsaktivitet litt senere i år.

– Dette er NATO-allierte som ser nordover og vil trene mer og oftere i nord, noe som er kjært velkomment fra Norge sin side. NATO er hjørnesteinen i forsvaret av Norge, sier han til VOL.

Villanger viser til amerikanerne på spørsmål om hvilken type materiell flyet har hatt med seg, og vil foreløpig ikke si noe mer om hvilken øvelse det er snakk om.

Reiser igjen onsdag

Lasse Berg, sjef for Stasjonsgruppe Andøya, viser til uttalelsen fra Villanger. Han legger til at de kommer til å ha besøk en god stund framover.

– Andøya er fortsatt en viktig stasjon for alliert trening og øving, så vi ser fram til å jobbe sammen i tida som kommer, sier han til VOL.

Når det gjelder flyet som landet tirsdag kveld kan han fortelle at det etter planen reiser igjen utpå dagen onsdag.

– Stemmer det at det er 22 år siden sist flyet var på Andøya?

– Jeg har ikke klart å få bekrefta nøyaktig hvor lenge siden det er, men det er flere av kollegaene mine som sier at det er i hvert fall 20 år siden sist. Noen antyder 2001, så det kan fort stemme, svarer Berg.