Foto: Tommy Hanssen, Øksnesavisa

For ØTL-leder Jørn Martinussen byr Norfakta-målingen som er utført for VOL og Øksnesavisa på dårlig nytt. Partiet ramler fra 35,7% ved valget i 2007, til 22,9% på vår måling. Han påpeker likevel at man ved å ta hensyn til et par ekstra variabler, ikke kommer like helsvart ut som målingen antyder.

- Vi må huske at både SV og Venstre ved forrige valg ikke stilte egne lister, men heller oppfordret sine velgere om å støtte felleslista. Så om vil legger til oppslutningen om SV og V på målingen dere har utført, kommer vi ut noe bedre, dog ikke så bra som ved valget i 07, påpeker Martinussen.Om man gjør den øvelsen Martinussen her legger opp til, vil ØTLs støtte utgjøre 28,6%.

- Og så husker jeg jo også at det i forkant av valget i 2007 ble gjort en lokal måling som ga oss rundt 20%, mens valgresultatet endte på over 35%. Så valg er valg, mens måling er måling.

Men lederen for felleslista vil på ingen måte se bort fra muligheten for at listas oppslutning reelt sett er sviktende.- Vi må selvsagt ta til oss de signaler vi får gjennom slike målinger. Og selv om de viser nedgang, så er de til inspirasjon for å hive seg i selene.- Men hva tror du årsaken til at pilene peker ned?- Vi har vært rimelig skarpe kritikere til mye av det som har skjedd i Øksnes, til Myre havneutvikling, til boligstiftelse, dobbeltlønna til tidligere ordfører, med mer. Vi har stilt mange kritiske spørsmål, og spørsmålet er hvordan dette oppfattes blant menigmann.- At dere oppfattes som urokråker?- Noen har vel forsøkt å stemple det på oss, men jeg tror ikke vi oppfattes slik. Men vi har jo frontet mye av kritikken mot de tingene som har skjedd. Vi har stått på barrikadene, vi har vært i en mindretallsopposisjon som naturlig nok ikke har fått flertall for disse sakene.- Kan det være noe velgerne merker seg, at dere slår hardt i bordet uten å oppnå det dere vil?- Ja, men jeg tror folk flest skjønner at det er et flertall og et mindretall i et kommunestyre. Det har vært utfordrende å være i en konstruktiv opposisjon i Øksnes. Man kommer ofte til et kommunestyre der holdningene allerede er inntatt, hvor det er sjelden man får jobbet som et politisk verksted og jobbe frem gode løsninger, sier Martinussen.

- Hvordan ser du på valgåret vi nå går inn i?- Vi vil definitivt være der til neste valg. Behovet for å ha ei slik liste er stort, og det å stille felleslister er slett ikke uvanlig rundt omkring i kommunene. Det er en del folk som ikke helt finner seg hjemme i de andre partiene, og når det gjelder kommunepolitikken så er det ikke helt som på riksplanet. I lokalpolitikken finner man sammen i grupperinger som vil jobbe for kommunen uavhengig av politisk farge, sier Martinussen.

Partilederen regner med at det i januar/ februar vil foreligge en avklaring på hvilke navn Øksnes Tverrpolitiske Liste vil bestå av.