Hele 86 prosent av befolkningen i Norge hadde tilgang til internett i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå. Samtidig oppgir 20 prosent av internettbrukerne i en fersk undersøkelse at de benytter samme passord overalt. Resultat: Omkring 840 000 norske nettbrukere risikerer daglig at identiteten deres havner i cyberkriminelles klør.

Undersøkelsen er gjennomført i Tyskland, Sverige og Storbritannia på oppdrag for datasikkerhetsfirmaet F-Secure, men tallene er ifølge Troels Christensen i F-Secure Norge representative også for norske internettbrukere. – Vår kunnskap og erfaring tilsier at Norge ikke er annerledes enn Sverige på dette området, sier han.

– Katastrofale følger

Thomas Lillebø i sikkerhetsselskapet Armarium er ikke overrasket. Han tror privatpersoner i langt større grad vil utsettes for cyberangrep i årene fremover.

– Nå er det over 2,4 millioner nordmenn på Facebook. Mange av brukerne tar i liten grad forholdsregler før de publiserer personlig informasjon, deltar i konkurranser og installerer applikasjoner som kan gjøre passordet tilgjengelig.. Dette er en drømmesituasjon for nettkriminelle. Resultatet dersom passordet ditt havner i feil hender kan bli en personlig og økonomisk katastrofe, advarer Lillebø.

Han forklarer at mens de fleste norske bedrifter forstår hvor viktig it-sikkerhet er, innser ikke privatpersoner i Norge alvoret i truslene de utsettes for hver eneste dag.

– En del har trygge passordvaner. Problemet er den overraskende store andelen som oppgir at de tar sjansen på kun å ha ett passord for alle nettjenester. Har du samme innloggingspassord til Facebook som på e-posten eller i nettbanken, øker sjansen for å bli svindlet betraktelig, sier han.

Falske Facebook-applikasjoner

E-poster der mottakere blir bedt om å oppgi personlige opplysninger har lenge vært en utbredt metode blant nettkriminelle over hele verden. Målet er å lure til seg passord, bankdetaljer og annen informasjon. – Det nye de siste årene er den voldsomme oppblomstringen av nettkriminalitet på sosiale medier, sier Lillebø.

Han forklarer at sosiale medier, spesielt Facebook, er på grunn av sine mange brukere et attraktivt mål for kriminelle. – Det lages kontinuerlig nye applikasjoner som kartlegger alt du gjør, stjeler informasjon og forplanter seg videre ved å infisere andre brukere. Dette er det mange privatpersoner som ikke tenker på, men smertelig får erfare når de blir utsatt for ID-tyveri, sier han.

Slik svindles du

Lillebø forteller at kreativiteten blant de nettkriminelle er stor. – Du kan få invitasjoner til arrangementer, grupper og tilhengersider på Facebook som styrer deg til en link som kan plante ondsinnet programvare på maskinen din, forteller Armarium-sjefen. Bak en applikasjon kan det være spionprogrammer som er skapt for å gi hackere tilgang til din PC eller kunne lese dine passord.

– En annen utspekulert, men enkel måte å få tak i passord er å opprette en falsk konkurranse hvor du må oppgi e-postadresse og et passord for å delta. Bruker du ett passord til alle nettsteder, gir du fra deg din identitet helt frivillig. Én av fem av alle som deltar gir dermed uvitende fra seg alt, forklarer Lillebø.

Han råder derfor alle internettbrukere til å bruke litt tid på å lage flere unike passord.

– Ikke bruk samme passord på de ulike kontoene dine, og unngå for all del å bruke informasjon som er synlig på Facebook som passord. I tillegg råder jeg folk til å være skeptiske til nettkonkurranser som krever brukernavn eller passord. Ser konkurransen ut til å være for god til å være sann, er den høyst sannsynlig nettopp det, sier Lillebø.