Woman brushing hair Foto: Colourbox

Morgenstellet på badet er en kjapp affære for de fleste av oss, viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for rørleggerkjeden Varme & Bad.

32 prosent bruker under ti minutter, 45 prosent 10-20 minutter og 18 prosent 20-30 minutter.

– Undersøkelsen tyder på at folk har det ganske travelt om morgenen. Bruker man under ti minutter har man knapt tid til en dusj. At så mange hopper over dusjen vil jeg si er litt overraskende, sier Yngvar Braute i Varme & Bad i Fauske.

Kun seks prosent av oss bruker en halvtime eller mer på badet hver morgen. Kvinner bruker litt lenger tid enn menn, men kjønnsforskjellene er ikke veldig store.

Ingen dokø

Oslo-folk bruker noe mer tid på badet enn resten av befolkningen, og innbyggerne i Akershus kommer som en god nummer to.

Grunnen til at det går raskt for seg på badet om morgenen, trenger ikke være at resten av familien står i kø og banker på døra.

– Den virkelig store endringen de senere årene er at folk har flere bad i huset. Da blir morgenrushet enklere. Vi river ofte vegger og gulv i eldre hus for å oppgradere til dagens standard med flere og større bad, sier Braute.

Ifølge Varme & Bad har svært mange ofret både vaskerom og kjellerrom for å få større bad. I mange boliger fra 1970-1990-tallet var det i tillegg opprinnelig egne toalettrom i andre etasje.

Dobbelvask

Det er store forskjeller på folk når de ønsker å gjøre noe med badet.

– Mange har store budsjetter på bad, og henvender seg til oss med ønske om at vi tar hele jobben for dem. Da ordner vi elektriker, flislegger, snekker og rørlegger. Vi tilrettelegger ofte for skreddersydde løsninger med flislagte bad.

De som har mindre budsjett velger ofte enklere og mindre tidkrevende løsninger slik som baderomsplater på veggene og frittstående klosett.

– Noe vi ser mye av, som et alternativ til totalrenovering, er bytte av innredning. Da installerer mange dobbeltvask, slik at flere kan pusse tenner og ordne seg samtidig, sier butikkansvarlig Yngvar Braute i Varme & Bad i Fauske.