Åse IL har fått tildelt hjertestarter fra Vesterålen sparebank på Sortland.

– Banken hadde penger til overs etter at de hadde delt ut idrettsprisen til Lasse Nilsen, og bestemte seg for å gi hjertestartere til hvert av Idrettsrådene i Vesterålskommunene. Siden AIL har hjertestarter plassert i Norlandiahallen, fant Idrettsrådet ut at det var mest strategisk lurt å plassere den på Åse, sier leder Matz Abrahamsen i Åse IL.

Nå har Åse IL sørget for at 10 stykker i bygda har fått opplæring fra «Først i Nord» som avholdt HLR (hjerte- lungeredning) på Åse.

– Vi har også sørget for en tre års serviceavtale for å være sikker på at hjertestarteren fungerer som den skal til enhver tid, sier Abrahamsen. Hjertestarteren skal stå på grendehuset på Åse, og er registrert i en nasjonal base, slik at det er mulig å finne beliggenheten på nett.

– Det er et veldig bra bidrag til hele befolkningen. Det er ikke farlig å ta i bruk en hjertestarter. Du henter den ut av skapet og kobler den opp. Det er viktig å klargjøre den i en nødssituasjon, før du starter HLR. Dersom du først starte HLR med hjertekompresjoner og pusting, og så må avbryte dette for å hente hjertestarteren, så er du like langt, forklarer Abrahamsen. Han forklarer at hjertestarteren begynner prate for å fortelle hva du skal gjøre med det samme du kobler den opp. I tillegg vil de på nødtelefonen 113 hjelpe til. Abrahamsen håper selvsagt at det aldri blir nødvendig å bruke den.

– Det begynner nå å bli bra med hjertestartere i Andøy. Både AIL og Høken har, i tillegg til en del private bedrifter, samt Norsk Folkehjelp, avslutter han.