Oppdatering klokka 23.15: Alle fylkesveiene på Andøya er åpne. Langs hele vestersida er det advarsel om vanskelige kjøreforhold på grunn av snøfokk og redusert sikt. Langs fylkesvei 7702 mellom Nordmela og Å advarer vegtrafikksentralen om snøfokk.

Oppdatering klokka 18.40: Fylkesvei 82 mellom Å og Andenes er nå åpen. Fylkesvei 7702 mellom Nordmela og Å er fremdeles stengt. Det er samtidig kommet advarsel om vanskelige kjøreforhold og redusert sikt på fylkesvei 7702 mellom Nordmela og Toften og fylkesvei 7698 mellom Risøyhamn og Nordmela.

Oppdatering klokka 14.50: Vegtrafikksentralen opplyser til VOL at veiene fremdeles er stengt og at brøytemannskapene har store utfordringer. Det skal være satt inn flere ressurser, og de prioriterer å få åpnet fylkesvei 82 mellom Å og Andenes.

– Det begynner å bli problemer på vestsida av øya også nå, sier vegtrafikksentralen.

De gjentar nok en gang oppfordringen om å ikke dra ut å kjøre, for det skaper enda større utfordringer for de som er ute og brøyter. Det skal visstnok være mange som ikke har brydd seg om at veiene er stengt.

Vanskelige kjøreforhold

Vegtrafikksentralen meldte tidligere at det var vanskelige kjøreforhold og fare for fokkskavler på store deler av øya. Nå har de altså valgt å stenge flere veier.

Det skal være vanskeligheter med å holde veiene åpne på grunn av uværet.

Trafikkoperatør Bente Nyland ved vegtrafikksentralen forteller om mange biler som har kjørt seg fast i morgentimene.

– Flere plasser fyker veien igjen med en gang. Om du ikke kjører rett bak en brøytebil er det problematisk å komme seg fram. Derfor har vi stengt veiene, sier hun til VOL.

– Brøytebilene må komme seg fram

Hun forklarer at det ville skapt en verre situasjon hvis de hadde holdt åpent, og folk hadde fortsatt å kjøre seg fast.

– Da kommer heller ikke brøytebilene seg fram og får gjort en ordentlig ryddejobb.

Vegtrafikksentralen i Mosjøen holder oversikt over veiene i Nord-Norge i jula. Foto: Stian Kjønnås, Statens vegvesen

Oppfordringen hennes er klar:

– Hvis du ikke absolutt må ut å kjøre, så ikke kjør. Vi håper å kunne åpne veiene senere i dag, så forhåpentligvis kommer alle seg hjem til jul før det polare lavtrykket som er ventet fra klokka ett i natt.

Polart lavtrykk i vente

Utenfor nordlige Vesterålen og vesterålsbankene er det ventet at et polart lavtrykk vil danne seg natt til første juledag. Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet kraftig snøfall i kombinasjon med vind.

– Strømforsyningen kan bli påvirket, skriver meteorologisk institutt via værtjenesten YR.

Ifølge YRs værkart er det per klokka 10.45 14 sekundmeter vind med 20 sekundmeter i kastene på Andøya.

Det er ventet å roe seg lørdag ettermiddag/kveld.

Fra fredag formiddag til søndag formiddag er det gult farevarsel for snø i deler av Nordland og Sør-Troms hvor det lokalt er ventet 20–40 cm snø på 24 timer.

Det er dessuten oransje farevarsel for snøskred, altså betydelig snøskredfare, i Lofoten og Vesterålen lørdag.