Yngve Isaksen Wiik håper at varetektsfengslingen vil sette stopper for den verste uroen og kriminaliteten på Andøya. Foto: Alf Ragnar Olsen, Andøyposten

Politiet i Andøy jobber på spreng etter at det den seneste uken har vært en eksplosjon i antall tyverier og ordensforstyrrelser på Andenes. I porteføljen av anmeldelser, hører det også med at en person skal blant ha blitt drapstruet.

Ifølge lensmannen dreier det seg om alt fra grove tyveri i boliger til frastjålne eiendeler. Både enkeltpersoner og butikker er rammet.

– Mye av kapasiteten vår går for tiden til å ta i mot anmeldelser, registrere saker og identifisere personene som står bak uroen, sier lensmannen.

Etter det Andøyposten erfarer går et av tilfellene ut på at en andværing skal ha blitt truet på livet.

– Det stemmer at vi hadde en tildragelse tirsdag, bekrefter Isaksen Wiik.

Gamle kjenninger

Han opplyser onsdag ettermiddag at gjerningspersonene i noen av forholdene som er meldt inn til politiet nå er identifiserte. Det dreier seg om gamle kjenninger av politiet.

– Vi jobber derfor spesifikt opp mot disse. Det er personer som er i et miljø der det foregår misbruk av narkotika og vinningskriminalitet, sier han.

Lensmannen har ikke oversikt over hvor mange forhold som er rapportert inn, men konstaterer at det er mange. Deriblant innbrudd i en bopel og tyveri i butikker. Det er også meldt fra om en rekke frastjålne eiendeler.

– Det dreier seg om alt fra moped og sykkel til gressklipper og trillebår, forteller Isaksen Wiik.

Politiet har flere ganger denne uken rykket ut etter henvendelser fra lokalbefolkningen.

– Senest i dag har vi satt folk i arrest på bakgrunn av de nevnte hendelsene. Og i går kveld rykket jeg ut på fritiden min etter henvendelser fra folk, sier Isaksen Wiik.

Stor frustrasjon

Uroen som for tiden preger Andenes er et hett tema på Facebook. Der har flere rapportert om frastjålne eiendeler. Flere gir uttrykk for stor frustrasjon, og enkelte oppgir også at de er redde og sitter for låste dører.

– Jeg skjønner at folk er frustrerte og at tålegrensa snart er nådd. Dette har høy prioritet hos oss, og vi gjør så godt vi kan, sier lensmannen.

En del av frustrasjonen som gis uttrykk for på Facebook går på at gjerningsmennene har blitt sluppet løs like etter at politiet har arrestert dem.

– Her forholder vi oss til påtaleinstruksene. I forhold til erkjennelse faller grunnlaget for varetekt bort. Det medfører at personer som er avhørt som regel blir løslatt, og så går saken sin gang i rettssystemet, hvor det avgjøres om de blir dømt eller ikke. Inntil da må vi forholde oss til regelverket, sier han.

Også i forhold til dette har han stor forståelse for frustrasjonen blant folk.

– Vi tar og føler på den hele tiden, sier han.

– Kontakt politiet

Når det gjelder diskusjonen som går på Facebook har Isaksen Wiik en klar oppfordring til folk:

– Hvis vi skal være i stand til å ta grep krever det at vi får identifisert gjerningspersonene. Da holder det ikke å gi utløp for frustrasjonen på Facebook. Folk må rett og slett ta kontakt med oss. Vi kan selvfølgelig ikke garantere at saken blir oppklart, men vi må vite hva vi ska lete etter.

Onsdag måtte politiet avvise folk som kom for levere anmeldelser.

– Vi har tatt i mot anmeldelser hele uka, men i dag har vi rett og slett ikke hatt kapasitet. De vi måtte avvise i dag har imidlertid fått beskjed om å komme tilbake senere, forteller Isaksen Wiik.

Han oppfordrer også folk til å ta sine forholdsregler mens det står på som verst.

– Folk må sikre seg som best de kan. Lås sykkelen når du parkerer den og lås inn gjenstander.