Fredag braket det løs i Frankrike. For første gang deltar hele 24 lag i et EM, og forventningene er store blant fotballfansen til et nytt mesterskap med flotte mål, dype skuffelser, nye profiler og dramatiske kamper. SortlandsAvisa tok en prat med fire sortlandsboere som skal benke seg foran tv-skjermen i hele juni.

– England vinner. Ikke.

Engelskmannen Henry Sarel flyttet til Sortland og til kjæresten sin for to måneder siden og er for tiden på jobbjakt. Selv om Sarel kommer fra fotballens hjemland, ble interessen først vekket for noen få år siden, da sjefen hans tok ham med på Bournemouth-kamper. I sommer er det uansett England som gjelder. I gruppe med Wales, Slovakia og Russland er det ingen tvil om at England bør gå videre til sluttspillet.

– Vi bør gå videre fra gruppespillet, hvis ikke blir det veldig flaut. Wales er ikke så gode, men de kan likevel bli et problem for England.

– Er Wales og England store rivaler?

– Litt, men det er et ganske vennlig naboforhold. Det er mest i rugby vi er bitre rivaler.

– Hvem blir den store profilen for England?

– Jack Wilshere kan bli det, om han er ordentlig tilbake etter skaden. Men det kommer an på trener Roy Hodgson, hvilke spillere han bruker og hvordan de skal spille, sier Henry.

Offensivt har Hodgson et luksusproblem når han kan velge og vrake i spillere som Wayne Rooney, Harry Kane og Jamie Vardy.

– Men kan England vinne hele mesterskapet?

– Nei. Eller ja, det er vi engelskmenn forpliktet til å si. Nei, seriøst, vi har et greit lag, men vi bør heller konsentrere oss om å komme så langt som mulig og nyte turneringen enn å proklamere oss som vinnere før mesterskapet. Vi har et ungt lag, som nok blir mer spennende og kan hevde seg bedre i VM om to år.

England startet sitt sluttspill lørdag kveld og spilte 1-1 mot Russland. Torsdag møter de Wales.

– I år er det 50 år siden England vant sitt eneste mesterskap.

– Takk for at du minner meg på det, sier Henry tørt.

– Vel, vi kan fortsatt diskutere om de egentlig vant i 1966, sier Sebastian Rudolph.

Tyskeren, som jobber som servitør på Ekspedisjonen, tenker på det kontroversielle målet til England i VM-finalen på hjemmebane for 50 år siden. Om ballen egentlig var inne på Englands vinnermål, er fortsatt omdiskutert.

– Vi vant uansett. Men vi kan la den ligge, ler Henry.

Tyskland har uansett vært blant verdens beste landslag de siste årene og er blant de aller største EM-favorittene.

– Jeg tror de vinner, sier Sebastian, som nå bor i Sortland sentrum og først flyttet hit for jobb.

– Det var bare en midlertidig løsning. Men jeg ble forelska i Vesterålen, og nå bor jeg her på fast basis.

Sebastian legger til at han skal prøve å se alle Tysklands kamper, selv om det fort kan krasje med jobben på Eskpedisjonen. De tre andre sier også at de vil se kampene hjemme eller hos kompiser.

Spania farlige

Alexander de Mira Granskog vokste opp i Spania med finsksvensk mor. I dag er han sjef for Kulturkafeen på Sortland.

– Sjansene er alltid store for at Spania vinner, smiler Alexander.

– Jeg liker Sverige, men jeg har aldri heiet ordentlig på dem i mesterskap. Den største utfordreren tror jeg blir Tyskland.

– Bra valg, kommenter Sebastian.

– England også, kanskje, spør Henry?

– Nei, haha. Men Portugal og Italia kan vinne. Også er det alltid et lag som overrasker, sier Alexander.

– Jeg er fortsatt bitter etter VM-semifinalen i 2006. I andre ekstraomgang, to minutter før ordinær tid var ute, scoret Fabio Grosso. På overtid la Alessandro Del Piero på til 2–0 for Italia. Vi var så nærme straffesparkkonkurranse, sier Sebastian om da Tyskland glapp gullet på tampen mot Italia.

– Om ikke Tyskland vinner, holder jeg med Frankrike, legger Sebastian til.

Alle rundt bordene sperrer opp øynene.

– Ja, faktisk. Jeg holder også med Belgia til en viss grad, men hvis Island kommer videre, er de den store underdoggen for meg, sier Sebastian.

Italia sliter litt

Martin Meisterlin er fra Sandset i Øksnes. Men markedssjefen i VOL er stor Italia-fan.

– Om Norge spiller mot Italia, sliter jeg med å bestemme meg for hvem jeg skal holde med, sier Martin.

Interessen for Italia startet da han på ungdomsskolen satt ved siden av Morilds Roberto Baggio. Klassekameraten holdt med Juventus og Robert Baggio spesielt.

– Da Norge røk ut av VM i 1994, begynte jeg å følge med på Baggio, som storspilte fram til finalen. Siden har jeg vært fan av både ham, Juventus og Italia. Jeg har også stefar som er Italia-fan. Kona mi holder med Spania, så det kan bli et problem, ler Martin, som ikke har så stor tro på Italia-gull i sommer.

– Italia er aldri gode i gruppespillet. Men går de videre, er de alltid farlige. Jeg tror uansett ikke det er så stor mulighet for at de vinner EM, sier Martin.

– Du må jo late som, kontrer Henry.

– Må jeg?

– Neida. Det er vel bare oss engelskmenn som alltid later som vi kommer til å vinne hvert mesterskap.

Martin tror fort keeper Gianluigi Buffon, 38 år og fortsatt med, kan bli den store profilen for Italia.

– Eller så tror jeg det blir en forsvarsspiller som står ut, fordi de fortjener seg til tittelen, som er artig å se på, sier Martin ironisk.

Han frykter tapet av Claudio Marchisi og Marco Verratti på Italias midtbane vil merkes. Begge er ute med skade.

– Det er ikke bra. Jeg er heller ikke sikker på trener Conte. Han skal ta over Chelsea etter EM og har kanskje tankene sine der. Forsvaret er veldig godt, det består jo av fire Juventus-spillere.

Men han tror laget hans ikke er gode nok fremover på banen.

– Italia kan jo vinne, selv om de har et ungt og nytt lag, men jeg tror Frankrike står igjen med gullet. Belgia og Tyskland har også en sjanse, sier Martin Meisterlin.

– Frankrike eller Tyskland vinner. Belgia kan gjøre det, men de har ikke erfaring nok, sier Sebastian bastant.

– Nei, når Belgia slipper inn to mål Norge, da er de ikke gode nok, sier Martin.

– Men jeg heier på Spania, legger Martin til.

– Ellers får du trøbbel på hjemmebane, spøker Henry.

Tysk Klose-savn

Sebastian tror Thomas Müller vil bli den store spilleren for Tyskland.

– Han er alltid på rett sted til rett tid.

– Hva med Miroslav Klose, spør Martin.

– Han er ikke med. Jeg skulle ønske han kom tilbake. Han er 37, og han er en av mine største favorittspillere gjennom tidene. Vi får se til VM om to år. Jeg ble så glad da han ble tidenes mestscorende i VM for to år siden.

– Jeg skal se alle kampene med kona. Når det går flere kamper samtidig, setter vi opp flere skjermer så vi får sett alle, forteller Martin Meisterlin.

Det er med andre ord ikke bare sortlendinger som kommer fra deltakende land som gleder seg til mesterskapet.

Selv uten Klose er Tyskland favoritt til å vinne EM blant Norsk tippings gamblere. Oddsen ligger i skrivende stund på 3,75. Tipper du og får rett i at Spania eller England vinner, får du per nå henholdsvis 5,5 og 9 ganger innsatsen tilbake. Italia blir nesten som en outsider å regne blant storlagene, med en odds på 16. Se fullstendig liste i egen sak.

Vest-Tyskland vant EM i 1972 og 1980, og Tyskland vant i 1996. Spania har også vunnet tre ganger. Det andre EM, som ble arrangert i 1964, og de to siste, i 2008 og 2012. Italia har bare vunnet én gang, i 1968. De øvrige europamesterskapene er vunnet av de oppløste landene Sovjetunionen og Tsjekkoslovakia, i tillegg har Frankrike, Danmark, Nederland og den største overraskelsen Hellas, som vant i 2004.