Sola glimrer med sitt fravær, det er grått og regnet går i byger. Men det gjør ingen verdens ting. Nede ved et naust på Holand står en familie klare til å nå bunnen.

- Vi dykker så ofte vi kan og drar mange ulike steder i Vesterålen for å jakte på dykkeropplevelser, sier Bjørnar Ottesen.

Han er leder i Hadsel undervannsklubb som teller om lag 130 medlemmer. Med seg i styret har han blant annet datteren Miriam (19).

- Jeg har vært med i styret siden jeg var 14 år og liker styreverv, sier Miriam.

Både hun og faren holder kurs for å innlemme nye i sporten. Hun er instruktør for fridykkere mens Bjørnar både kurs i fridykking og apparatdykking.

Blir på land

I ly for været bak naustveggen står Gitte Ottesen og pludrer med barnebarnet Karoline på armen.

- Jeg håper at ho mamma også kan bli med å dykke sammen med oss etter hvert. Det er så artig og veldig mye spennende å se under vann, sier yngstemann Jonatan Ottesen (13), som er fridykker.

Han skal ta apparatdykkerkurs når han er gammel nok.

Men mamma rister bestemt på hodet.

- Ikke meg. Jeg trives best på land, men har innsett at hele familien min er hekta på dette her og at det ikke går over, ler Gitte.

Ivrig undervannsfotograf

Ektemannens dykkerinteresse startet i syden for noen år tilbake, og har økt suksessivt.

- Jeg hadde ikke lyst til å reise på sydenferie, men gikk med på å dra hvis jeg fikk ta dykkersertifikat der, en glisende Bjørnar.

Han så gjorde. Etter noen måneder begynte han å utøve interessen på hjemlige trakter. Dermed var det gjort. Familiefaren var aldeles betatt og «besatt».

Dykkersporten kan utøves året rundt og storparten av årets helger har dykking på agendaen.

- Alle har hver sin interesse for dykking. Det kan være vrak, betrakting av den vakre undervannsfaunaen, veggdykk, jakt eller fotografering, sier Bjørnar, som selv har stor glede av å ta bilder eller filme med undervannskamera.

Datterens kjæreste Ove, begynte for to-tre år siden.

- Det er veldig artig, man blir fort hekta, sier han.

- Magisk

Miriam har vært hekta i flere år og synes det er artig at de deler interessen.

- Jeg er veldig glad for at vi er så mange i familien som dykker. Det er rett og slett en magisk opplevelse som gir felleskap og mye glede, sier Bjørnar.

Han skotter bort på barnebarnet Karoline. Det er helt tydelig at han ser for seg å få henne også i vannet i løpet av noen år.

- Fridykking kan barn begynne med. På kursene har vi 10-årsgrense. Det er heller ikke så kostbart som apparatdykking. Du trenger bare tørrdrakt, snorkel, svømmeføtter og dykkermaske, forklarer Miriam.

- Vesterålen er blant verdens beste steder å dykke, med sin allsidige og spennende undervannsflora, forteller Bjørnar, før han vasser ut i vannet etter sønnene og svigersønnen.

Nå er de klare for undergangen.