Det er på høy tid å finne fram fellene, for nå vil mus og rotter inn i hus, skriver Fremover. Skadedyrene kommer inn for å varme seg og for å finne mat, derfor kan det være lurt å hindre tilgangen deres til mat i og rundt huset.

– Nedfallsfrukt, dyrefor og fuglemat er godsaker for mus og rotter som hamstrer til vinteren. Mat gjerne fuglene et stykke bort fra huset, sier Pål Rune Eklo til Fremover.

Han sier også at man bør lukke alle kjellervinduer, ventiler og tette igjen åpninger til huset. NRK skriver at musene og rottene flytter seg fra tilholdssteder under bakken, gjennom hulrom i veggar og tak.

NRK skriver videre at gnagerne formerer seg svært raskt, og at det er lurt å være raskt ute for å bli kvitt dem, før de blir for mange. Mus og rotter kan gjøre store skader på hus, blant annet ved gnageskader på rør, tre og isolasjon, og skader ved avføring og urin.

Fjoråret var rekordår for skadedyrsaker, og Nordland ligger nest øverst i antall saker av denne typen hos Gjensidige. Ifølge Fremover oppfordrer Pål Rune Eklo i Gjensidige til å ta en opprydding i huset mens det ennå er tid.

Dette oppfordrer Gjensidige folk om å gjøre, ifølge Fremover:

- Mat fugler et stykke bort fra huset og fjern mat som faller ned på bakken

- Unngå overfylte søppeldunker

- Pass på komposten.

- Tett igjen alle åpninger, lukk kjellervindu, lufteventiler osv.

- Klappfeller og gift kan kjøpes i spesialbutikker.