Foreningen Bevar Andøya flystasjon har siden tidlige i sommer ført en iherdig kamp for å bevare Andøya flystasjon, også etter at Stortinget har behandlet Langtidsplanen for forsvarssektoren i november. Nå er programmet klart for den store markeringen i Norlandiahallen og på Eidsvolls plass foran Stortinget onsdag 28. september.

– Vi har valgt å kalle arrangementet «Delt løsning Andøy–Oslo», sier Pettersen.

Fra Evenes

Mange fagforbund skal delta i arrangementet og vil holde appeller under arrangementet i Norlandiahallen. Det blir også musikalske innslag fra scenen, og også der går Bevar Andøya flystasjon for delt løsning.

– En av hovedartistene er Tonje Unstad fra Evenes. Hun er Evenes sin mest populære artist gjennom tidene og har vunnet spellemannsprisen to ganger, og også blitt tildelt Willy Oftedals Ærespris, sier Pettersen. Unstad deler scene med Andøys mestselgende artist gjennom tidene, Nick Borgen. Gjennom en 50 år lang karriere har han solgt over 100.000 plater.

– I tillegg opptrer de lokale bandene Arven og Vestergaarden Landsbyorkester, sier Pettersen.

Skal lage Orion i hallen

De tilreisende gjestene starter med en orientering hos Andøya Test Center kvelden før, og på formiddag 28. september får de omvisning på Andøya flystasjon.

– Da blir det også en demonstrasjon med Kystvakta, NH-90 helikopter og Orion, som folk kan få med seg hvis de står i havn–Vikan-området på Andenes, sier Pettersen. Dette vil foregå mellom klokka 11 og 12 på formiddagen. Etterpå håper de at butikker og bedrifter i Andøy vil stenge dørene og slik at folk kan fylle Norlandiahallen.

– Vi åpner dørene en time før programmet starter og ser gjerne at folk kommer tidlig, sier Hilde Flobergseter.

– Ja, vi skal markere omrisset av et orionfly på gulvet i hallen, fylle det med folk og ta bilde ovenfra, sier Pettersen. Han oppfordrer de som har kjøpt aksjonens T-skjorter til å stille i disse.

– Har du av ulike årsaker ikke mulighet til å skaffe det en slik skjorte, så oppfordrer vi deg til å ta på en rød skjorte eller genser, sier Pettersen.

Huitfeldt i Oslo

Foreningen sender invitasjoner spesielt til alle sponsorene sine om å delta, og de har også sendt brev til ordføreren der de ber om at Andøy kommune legger til rette busstransport slik at skoleelever og de eldste barnehagebarna kan komme seg til og fra hallen.

– Ellers så oppfordrer vi folk fra hele Vesterålen om å komme til Andenes å delta på markeringen, sier Flobergseter. Parallelt blir det kjørt et arrangement på Eidsvolls plass foran Stortinget, og det vil være toveis videooverføring mellom arrangementene.

– I Oslo blir det blant annet overrekkelse av de 8000 underskriftene vi har samlet inn, og der kommer leder i utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt for å motta disse, sier Flobergseter.

Siv Jensen kommer ikke

Bevar Andøya Flystasjon har også sendt invitasjon til alle partilederne, men responsen har vært laber.

– Vi har fått tilbakemelding fra Frp og Senterpartiet om at Siv Jensen og Trygve S. Vedum ikke kan komme. Venstre har sagt at de skal prøve å stille i Oslo. De andre har vi ikke fått svar ifra, men de har fått frist til fredag med å gi tilbakemelding, sier Flobergseter. Hun opplyser at de også har invitert fylkesrådet i Nordland, men heller ikke derfra har de fått svar.

– Jeg regner med at de er travle folk alle sammen, men vi forventer at alle de inviterte har svar innen fredag, sier Flobergseter.

Disse deltar i markeringen på Andenes

* Torbjørn Bongo, Nestleder NOF

* Marianne Breiland, LO næringsavdelingen

* Mona Fagerheim, fylkessekretær LO stat i Nordland

* Tom Rune Klemetsen, Forbundsstyremedlem NTL

* Rune Rudberg, nestleder BFO

* Pål Arnesen, leder YS stat

* Tina McDougal, ungdomsrepresentant

* Jonni Helge Solsvik, Ordfører i Andøy

* Hilde Flobergseter, Bevar Andøya flystasjon

Disse deltar i Oslo

* Odd Roger Enoksen, Andøya Space Center

* Kristian L. Sørensen, Bevar Andøya flystasjon

* Anniken Huitfeldt (Ap) , leder i utenriks- og forsvarskomiteen. Hun vil ta imot underskriftene fra aksjonen.

* Det jobbes også med å få ledelsen i LO til å delta.