I en pressemelding peker museet på at de de siste årene, også under pandemien, har hatt åpent nyttårshelgen.

Museet selv viser til at omtale i utenlandske magasiner og i sosiale medier og gode åpningstider og tilgjengelighet har tatt vinterturismen til nye høyder.

Selv om det er hval og nordlys som står øverst på ønskelisten til turistene, men når været ikke tillater det drar de innom museet.

– Andøymuseet har mange historier som er spennende for gjester fra alle land. Så når vi først får dem innenfor dørene opplever vi at de kjøper flere av våre produkter, enten det er kaffe og vaffel, museum, suvenirer eller fyret, sier guide Johannes Nøis.

Vil ha et større tilbud

Selv om besøkstallet på museet er godt, ønsker museumsbestyrer Jitse Buitink å tilby enda flere opplevelser slik at de får en mer fruktbar helårsdrift.

– Gjestene våre er så utrolig forskjellige. Du kan ha fra en amerikansk familie som vil ha absolutt alt vi kan tilby og ikke en gang spør om prisen, til hele grupper med italienere som snur i døra fordi det er inngangsbillett til utstillingene, sier han.

Buitink viser også til at det også er en utfordring med tilgjengeligheten for de med nedsatt bevegelsesevne.

– Selv om vi har båret en del inn i museet, så vil opplevelsen bli begrenset. Vi må jobbe med å legge til rette for alle, slik at vi blir et lite hjerte i sentrum av Andenes, sier han.

Ingen skandinavene denne uken

Andøymuseet har hatt godt tilsig fra Sverige og Finland, samt dansker, tidligere i 2022. I vinter har de derimot ikke hatt noen skandinavene enda.

– Heldigvis bruker også lokalbefolkningen oss, og tårnet er blitt en fin romjulsaktivitet. Det er uten tvil de lokale som er de beste og mest lukrative gjestene, sier de i pressemeldingen.