Fiskeridirektoratet opplyser at dette krever kunnskapsutvikling om miljøeffekter for å finne ut hvordan rømmingene skal håndteres.

Av totalt 103 innmeldte hendelser i 2022, var det meldt om rømt fisk i underkant av 40 av disse. Dette har vært relativt stabilt de senere år. Det er i tillegg flere hendelser som ikke er ferdig innrapportert.

Fjoråret har også fulgt trenden fra tidligere år med at de fleste innrapporterte hendelsene har skjedd i forbindelse med arbeidsoperasjoner, og da spesielt i forbindelse med avlusing, melder Fiskeridirektoratet.

Gjennomfører tilsyn

Seksjonssjef Britt Leikvoll ved strategisk akvakulturseksjon i Fiskeridirektoratet opplyser at det er gjennomført tilsyn i hele landet med virksomhetenes risikostyring ved avlusingsoperasjoner.

– Dette har vært en omfattende satsing. Resultater fra tilsynskampanjen viser at det er behov for forbedring og kompetanseheving i virksomhetenes risikostyring, og dette vil vi følge opp i 2023, sier Britt Leikvoll, seksjonssjef ved strategisk akvakulturseksjon.

Færre rømninger ved uvær

Samtidig slår hun fast at det i de åtte siste årene har vær en nedgang i antall innrapporterte rømte fisk i forbindelse med uvær, og at det ikke har vært noen slike rømninger siste år.

– Vi ser at rømmingsbildet endrer seg over tid, og både tilsynet og næringen må tilpasse seg disse endringene. Eksempler på dette kan være nye oppdrettsarter, endret predatorsituasjon eller nye produksjonsmetoder hvor man ikke har opparbeidet et erfaringsgrunnlag, sier Britt Leikvoll.

160.000 rømninger

I 2022 klarte 160.000 oppdrettsfisk å rømme. Den største hendelsen i fjor var en torskerømming i Voldsfjorden i Møre og Romsdal, hvor det rømte om lag 87.000 fisk.

Det er en økning i antall nye søknader, og tillatelser gitt til akvakultur av torsk, og med det nye problemstillinger knyttet til både miljøpåvirkning og tilpasning av regelverk. Gjenfangst av torsk viser seg å være utfordrende.

Undersøker drift

– Fiskeridirektoratet vil i 2023 gjennomføre et pilottilsyn rettet mot torskenæringen der målet er å undersøke om drift av disse tillatelsene er i samsvar med akvakulturregelverket og øvrige vilkår i tillatelsene, sier Britt Leikvoll.

I tillegg til rømning av torsk, rømte cirka 11.000 kveiter på kysten av Møre og Romsdal. 8.500 av disse ble gjenfanget, noe som karakteriseres som svært god gjenfangst.

I Sognefjorden rømte om lag 35.000 laks i en hendelse. Gjenfangsten talte 12.000 fisk. Rømningen resulterte i at et vassdrag fikk uvanlig stort innsig av moden oppdrettsfisk etter hendelsen.