Widerøe har i en årrekke fløyet til og fra Andøya lufthavn. I løpet av ett år kjøper selskapet cirka 1.800 overnattinger på Andrikken. Fra mandag til fredag er det to flymannskap som overnatter, mens det i helgene er ett mannskap som tilbringer natta her.

– Fantastisk sjøluft

Noen kommer hit ganske sent om kvelden og drar videre neste ettermiddag. Noen kommer om ettermiddagen og drar videre neste morgen. Så hva gjør de her? Ligger de i senga på hotellrommet og sover. Langt der ifra.

– Det kommer an på vær og vind. Er det fint vær, kan vi ta en engangsgrill å gå ned i fjæra og nyte sommerdagen og lyset. Jeg synes sjølukten her er fantastisk. Du kjenner den med en gang du åpner flydøra, sier Nordahl.

– Nært

Hun er ganske ofte innom Andenes. En kabinansatt i full stilling jobber syv dager og har seks dager fri. Etter seks uker kommer en friperiode på 10 dager.

– Alt på Andenes blir så nært. Du kjenner folk i butikken selv om jeg aldri har bodd her. Det er noe helt annet enn å overnatte på et hotell på Gardermoen, sier hun.

– Kan gjøre det meste

Hun sier at de har tilgang til treningssenteret i Vestbyen og hotellet har sykler de kan bruke.

– Vi kan gjøre det meste her. Noen går til frisøren her. Det får man ikke tid til hjemme. Det er jo et fantastisk fint område her, og alle har vel vært oppe i Fyret. Det tror jeg er det mest brukte motivet på bilder herfra, sier Nordahl.

Selv bader hun hele året. Det er det flere i selskapet som gjør. De har faktisk en egen badeklubb som heter BAYA (bathing-around-the-year-association).

– Men vi må jo komme oss i seng til rett tid. Det er viktig, legger hun til.

Dette gjør de

Etter at Andøyposten tok kontakt med Widerøe, spurte informasjonssjef Catharina Solli selskapets ansatte om hva de gjør når de overnatter på Andenes. Det kom mange svar.

Sykkelturer til Bleik. Fjellturer til Ramnan, Andhue og Måtind. Shopping. Fotball på Mea. Kvalsafari. Blåbærtur. Rypejakt, Paragliding.

Arresten, Riggen og Lysthuset har de fleste vært innom.

– Andøya er ett av de fineste stoppene vi har! Det har blitt noen sykkelturer til Bleik, med påfølgende bading. Ramnan, Røyken og Andhue er også ofte frekventert av crew, er det en som skriver.

Bading året rundt

– Deilige strender for oss i BAYA (bathing-around-the-year-association), skriver en annen.

– Kan absolutt anbefale ein tur til Måtinden, men man trenger ein bil. Og viss ein har bil, er det egentlig mange flotte topper, er det en som skriver.

– Mit bedste Andøya stop var hvor vi lejede bil, tog en tur til Måtinden og badede i havet bagefter (Det var varmt i slutten af august. Hele 9 grader i vandet) og deretter var vi ude og spise hvalbiff og kveite. Fantastisk!

– Rorbu

– Vi booket rorbu på Bleik og lå der i stedet for på hotellet i fjor sommer. Rorbuene ligger rett på ei nydelig strand så det ble barføtt joggetur på stranda og et bad i havet før frokost. Kaffe og kake på en koselig kafé på Bleik.

– Våkne til en nydelig soloppgang rett ut av vinduet på hotellrommet.

– Stopp på Andenes er en fryd! Solnedgang sett fra fyrlykta ved moloen likeså! Den friskeste lufta, fri for svevestøv, nytes til det fulle, uansett vær.

– Er det fint vær er det fantastiske strender å bade og sole seg på, og flotte fjelltopper en sykkeltur unna. Er det et ragnarok av vær er det bare å hyre seg i det man har av klær og krype ut på moloen …

Butikk-skryt

Flere benytter også sjansen til et besøk i butikkene på Andenes.

– Skummelt trivelig butikkpersonale har ført til god slunk i pengeboka etter flere Andenesstopp, er det en som skriver.

– Høydepunktet med Andenes er for min del fornyelse av garderoben. Andenes Herreekvipering er en fantastisk butikk med en unik betjening. Og de har altså ikke bare herreklær, er det en annen som skriver.

– Sammensveiset

Nordahl sier at livet som flymannskap ikke er noe som passer for alle.

– Det er for spesielt interesserte. Når du starter en arbeidsperiode må man ofte snu døgnet. Du får ikke spise regelmessig. Og det blir fort seks netter på rad i forskjellige senger. Du kan starte i Bergen og ha neste natt i Berlevåg. Men det at alle er i samme båt, skaper også et fantastisk miljø, og vier en utrolig sammensveiset gjeng. Jeg har jobbet her i 20 år, og det er ikke mange som slutter. Du vil alltid møte noen å prate med og som er i samme situasjon som deg. Det blir ofte det som er utenfor jobben som får svi litt. Noen har opplevd å måtte jobbe seks julehelger på rad. Da kan det bli litt sårt om man har familie, sier Nordahl.