To uker med hardt arbeid, imponerende engasjement og en mobilisering av en annen verden har gitt resultater:

VG-lista kommer til Sortland 30. juli.

I dag ble det endelig kjent hvilken by juryen har plukket ut som vinner av VG-lista, gitt av DNB. Juryen inntar Sortland i ettermiddag. Med seg har de popstjernene Adélen og Gabrielle, som spiller en spontankonsert på torget klokken 17:00.

- Vi har hatt folkefest flere dager til ende, vi har oppdaget hverandre på tvers av alt. Vi har samlet oss om noe i en målestokk vi aldri har sett maken til, sier Ken Rune Hansen, en av pådriverne for musikkvideoinnspillingen til 68 grader nords låt #vglistatilsortland.

På Stasjonen bar har mye folk samlet for å se offentliggjøringen sammen på storskjerm.

- Stor kreativitet

Kampen om å bli by X har vært hard. Kreative bidrag har kommet fra mange byer rundt om i landet.

- Vi har sett alle bidragene som har kommet inn, sa jurymedlem Nina Hareide-Larsen (DNB) i VGs live-sending som startet 30 minutter før avsløringen.

- Det engasjementet som folk har vist, nå gleder jeg meg til å fortelle byen at de skal få arrangementet. Jeg føler det har rast i sosiale medier om hvor jeg befinner meg i Norges land de siste timene, sa Jan Fredrik Karlsen direkte fra bussen, på live-sendingen.

- Det er summen av alt som gjør at Sortland vant. Denne musikkvideoen blir en stor hit, i allefall lokalt, sier juryen.

Sortland bytter dermed kommunenavn til #vglistatilsortland for en dag 30. juli.

- Det er helt sykt. Stemninga er elektrisk. Folk roper og hyler, andre står på gata med tårer i øynene. De løper etter det de mener er kjendiser. Folk spurtet mot DNB da de så at Karlsen var der. Stasjonen Bar kunne meddele at baren aldri har blitt tømt så fort, sier VOLs reporter på stedet, Silje Helene Nilsen.