Undertegnede har testet og kjørt flere el-biler de seneste åra. Alle har hatt det til felles at de føles litt som mopedbiler. Det er greit nok, men det er nok mange av oss som ikke ville vist seg i en sånn bil offentlig. Dessuten har de minste el-bilene begrenset bruk her nord på veier med grus, vinter og avstander.

Men de nærmeste åra vil vi se en revolusjon.

Og den er kanskje allerede i gang.

Årets bil

Nissan Leaf har nemlig tatt det norske markedet med storm. Den har solgt 1525 biler her til lands på under ett år, og ble Årets Bil i Europa.

Hva er så dette?

Jeg setter meg inn i det som føles som en helt vanlig bil. Et tilsynelatende alminnelig instrumentpanel, og en liten «girspake» som minner mest om en avansert mus for pc.

Det er minst én stor forskjell. Jeg hører ikke at motoren går. Rett og slett fordi det ikke er noen motorstøy.

Men bilen, den går så det holder.

145 km/t

Med en elektrisk motor tilsvarende 109 hester, går bilen faktisk ganske godt. Girkassen er trinnløs - her er det bare å trykke på gassen. Og den føles både kjapp og lettkjørt.

0 til 100 på rundt 11 sekunder er ingen sportsbil, men så er det ikke det vi trenger heller. Den skal kunne gjøre 145 km/t, og for norske veier og fartsgrenser er det jo mer enn nok.

Hva er ellers å si om denne bilen? Bortsett fra at støyen er minimal, føles det som en myk og lettkjørt helt vanlig småbil. Den har alt av normale instrumenter og paneler du forventer. Bilen har ABS, ESP, cruise control, air condition, kollisjonsputer, navigasjon, stereoanlegg og bluetooth-tilkobling.

Du kan til og med laste ned en egen applikasjon til mobiltelefon, for å følge med og «fjernstyre» bilen. For eksempel slå på at den skal være varm neste morgen før du går og legger deg.

Økonomisk gullgruve

Nissan Leaf er blitt en salgssuksess, og det skyldes nok to ting. Naturlig nok fordi mange vil være miljøvennlig. Samtidig er det ingen tvil om at det for mange blir særdeles lønnssomt. Det er som kjent pengene som teller til syvende og sist. Derfor har myndighetene gjort det lønnssomt å velge el-bil - og det er ingen tvil om at det er mest lønnssomt akkurat nå, før «alle andre» gjør det samme.

Leaf koster 265 000 kroner ferdig levert, og da betaler du ikke en krone i engangsavgift til staten. Årsavgiften for denne bilen er på bare 405 kroner.

Billig i forbruk er den også: Strøm til 10-15 kroner gir full tank. Og full tank skal gi 16-17 mil på veien.

I tillegg er det en rekke andre incentiver og fordeler for elbilister. Gratis parkering, gratis bomringer, fri adgang i kollektivfelt, gratis lading på offentlige ladestasjoner, og gratis transport på ferger. Dessuten får du 50 prosent rabatt på firmabilbeskatningen. Og statens reiseregulativ er 20-85 øre høyere ved bruk av egen el-bil!

Et godt alternativ

Så hva venter vi på? Det er et godt spørsmål. Undertegnede kjørte denne bilen en hel helg fra fredag til søndag, og jeg skal innrømme at jeg fredag kveld lurte på om dette ikke hadde vært noe å bytte inn i bilparken, som alternativ for en dyr og dieselslukende SUV.

Og for mange av oss kan det nok være et alternativ. Men enn så lenge kommer det an på hvor avhengig du er av å kjøre - langt.

Kjører du så å si aldri mer enn et par kilometer eller et par mil om dagen, er det ingen problemer med en sånn bil.

Da kan du gjerne kjøre en uke eller to mellom hver lading. Lading kan du gjøre hjemme, eller på andre stasjoner. Med vanlig lader går det over natta, hurtigladeren skal gi full tank på halvtimen.

CO2-fri, men ikke fri

Men er du som meg - avhengig av å måtte kunne kjøre 10-15 mil på kort varsel, kan dette bli vanskelig. Det fikk jeg erfare på yttersia av Andøya lørdag, da strømmåleren raskt nærmet seg null. Jeg slo av både klimaanlegg, cd-spiller og stilte kjøringen inn på «ECO»-modus, i håp om at jeg skulle trille helt hjem. Det gikk bare bra; sikkerhetsmarginen vi er vant til fra bensin- eller dieseltank har vi også her.

El-bil betyr også at man kjører bil på en helt ny måte. Bilens rekkevidde på maksimalt 17 mil ble mye kortere for en sjåfør som meg. Men å kjøre litt over fartsgrensene med ujevn fart og full air-condition på uten at du trenger det, er jo strengt tatt ikke særlig lurt.

Så i teorien skulle jeg gjerne meldt overgang til the other side allerede nå. I praksis må jeg nok vente til batteriene varer litt lengre, og ladestasjoner finnes på hvert et bensinstasjonhjørne.