Fredag var det premiere på filmen «Utburd» under filmfestivalen Kosmorama i Trondheim. Bak står øksnesværing Thomas Lind og åtte medstudenter ved Film- og videoproduksjon ved NTNU. Med premieren er de historiske. De er nemlig de første norske studentene som har laget spillefilm som en del av studiene.

- Det var veldig artig å se sin egen film på kinoskjermen. Vi var nervøse, naturlig nok. Men reaksjonene var mye bedre enn forventet. Folk lo der de skulle og vi fikk heftig applaus. Tilbakemeldingene har vært at folk mener den er underholdende, sier Thomas.

Full av klisjeer

Filmen «Utburd», som er i sjangeren psykologisk horror, har de jobbet med i snart to år, som en del av masteroppgaven ved studiet. Thomas har vært fotograf samt crewsjef for fotografene.

- Filmen er full av kjente klisjeer, med en gjeng som skal på hyttetur i skogen, forteller Thomas til VOL. «Utburd» er spilt inn i forskjellige skogsområder i Stjørdal og Trondheim i Trøndelag.

Studentene jobber nå med å få filmen distribuert på kinoer i Trondheim, og etterhvert resten av landet. Kinosjefen i Trondheim har vist interesse for filmen, og de skal senere denne uka i møter med kinosjefen i Oslo.

- Jeg håper veldig på å få vist filmen hjemme i Vesterålen også, sier Thomas.

Tøff bransje

Thomas fullfører til sommeren sin mastergrad.

- Hva gjør du videre nå som du er ferdig med master?

- Jeg og tre andre studenter driver firmaet Ninjafilm, og satser på å jobbe med fiksjons- og oppdragsfilm fremover. Det er en vanskelig bransje å starte opp i, men filmmiljøet i Trondheim er godt for tida. Det er mulig det blir noen deltidsjobber på siden for å berge skinnet, men det bør gå bra.

Målet er å sette i gang med en ny langfilm etter hvert.

- Jeg har veldig lyst til å lage film i Vesterålen, både i forbindelse med kortfilm og oppdragsfilm.

Kald krig og GTA

Filminteressen til Thomas startet allerede på ungdomsskolen, da han og klassekameratene lagde film under en prosjektoppgave.

- Med et lite Sony familiekamera, noen militæruniformer og et par unge «talenter», ble en nordnorsk versjon av den kalde krigen unnfanget på tape. Det ble synkronisert med lydopptak fra Grand Theft Auto (et videospill, red.anm) i beste skoletid, og med dette var jeg hekta, sier Thomas.

Etter noen år med media og kommunikasjon på Stokmarknes videregående, og møte med miljøet rundt filmfestivalen «Laterna Magica» ble det bachelor- og deretter mastergrad i film- og videoproduksjon ved NTNU i Trondheim.