VOL.no har fått tips fra flere personer i Sortland som i løpet av de siste dagene har blitt ringt opp av personer som ringer fra utenlandske telefonnummere og som utgir seg for å være fra datagiganten Microsoft. Det samme har skjedd i Harstad.

Les også: Politiet advarer mot telefonsvindlere

- Hvis «Microsoft» ringer deg og ønsker å få tilgang på PC'en for å utbedre feil, så er det altså ikke Microsoft, men svindlere. Legg på, har Nordland Politidistrikt uttalt tidligere.

Operasjonsleder ved Nordland Politidistrikt, Grete Birkeland, ber de som blir ringt opp fra Microsoft, om være resolutte.

- Det er bare en ting å gjøre. Ikke begynn å prat, men legg på med en gang. Man er ikke pliktig til å kommunisere med de som ringer, slår hun fast.

Les også: Politiet advarer mot Microsoftsvindlere

Microsoft har selv tatt sterk avstand fra svindelforsøkene. På sine nettsider opplyser de blant annet om at de aldri tar direkte kontakt vedrørende problemer på spesifikke datamaskiner.

Les også: Windows-svindel brer om seg i Vesterålen

Dette kan du gjøre dersom Microsoft-svindlere ringer deg:

■ Får du en telefon og noen sier at de er fra Microsoft: Avslutt telefonsamtalen med en gang. Det er ikke Microsoft som ringer, men svindlere.

■ Hvis du ikke følger det første rådet: Last aldri ned eller installer programmet personen anbefaler.

■ Det er aldri for sent å snu: Har du lastet ned programmet, ikke bruk maskinen før programmet er fjernet. Maskinen bør helst installeres på nytt. Ta kontakt med it-kyndige fagfolk om du ikke kan gjøre det selv.