Prosjektet Ramsalt Opera og Noso kommer til Sortland 29. september.

– Det eksotiske blir hjemlig og det hjemlige eksotisk når opera blir fremført på lokal dialekt. Tekstene er godt forankret i et kjent miljø, skriver Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) i en pressemelding og ramser opp:

– Mozarts fuglefanger blir en lofotfisker, Kálmáns Czardas kavaler blir offiser i divisjonsmusikken og Rossinis barberende alt-mulig-mann Figaro heter i denne sammenheng Jan Hugo.

– Friske oversettelser

Turneen er en del av prosjektet Ramsalt Opera som distriktsmusikerne i Sørfold, med sanger John Kristian Karlsen og pianist Sveinar Aase, har skapt i samarbeid med tekstforfatter og sopran Åse Krystad.

I samarbeid med NOSO er konseptet utvidet med et kammerorkester.

– Forestillingen har vært en stor suksess både i Sørfold og ved flere anledninger i Stormen Konserthus i Bodø. Nå legger distriktsmusikerne ut på veien sammen.

Utgangspunktet er velkjente arier og duetter fra opera og operette gjendiktet til saftig nordnorsk.

– Åse Krystads friske oversettelser gir den uventede blandingen mellom kontinental opera og nordnorsk språk og miljø. Tekstene vekker garantert både latter og forundring under fremføringen, forteller orkestersjef Peter Krarup i NOSO.

– Morsommere

Han mener sang på dialekt og historier fra et nordnorsk miljø bringer publikum nærmere historiene.

– Det var også slik de var tenkt da de ble skrevet. På denne måten blir det hele morsommere også for de som ikke har hørt så mye opera før, sier Krarup.

29. september kommer musikerne altså til Kulturfabrikken på Sortland. Dagen før er det opptreden i Lofoten Kulturhus i Svolvær, og dagen etter sortlandsbesøket skal de gjeste Narvik Kulturhus.

Medvirkende er NOSO Sinfoniettaen, Åse Krystad, John Kristian Karlsen og Sveinar Aase.