Fortjenstmedaljen deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgagnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv og sosialt og humanitært arbeid.

Finn Steen, tidligere ordfører i Øksnes, var en av de som foreslo henne til utmerkelsen.

I begrunnelsen kom Steen inn på hennes gjerning som lege i kommunen gjennom over fire tiår.

– Fr. Pedersen har i hele sitt virke utvist en imponerende arbeidskapasitet. Hun har vært en viktig faktor for at kommunen skulle ha en akseptabel legedekning og har ellers på flere felt, utenom legegjerningen, vært en ressurs for lokalsamfunnet, uttalte Steen under markeringen.

I flere tiår har hun representert SV i Øksnes kommunestyre og i formannskapet. Hun har vært valgt til fylkestinget og har en periode som statssekretær. Innen kulturliv, undervisning og menighetsarbeidet har hun også gjort seg bemerket i kommunen, ble det videre påpekt i begrunnelsen.

To andre av forslagsstillerne var kommunedirektør Jarle Ragnar Meløy og ordfører John Danielsen. Meløy uttalte at en av de største gledene hans i jobben så langt, gjaldt Pedersen:

– Å kunne meddele Dr. Ellen, som hun blir kalt på folkemunne, om at hun fikk stå i jobben som kommunelege, på tross av oppnådd pensjonsalder, var en sann glede.

Ordfører Danielsen skrøt av hennes enorme arbeidsinnsats, selv om hun har rukket å bli 70 år.

Ellen B. Pedersen var synlig rørt under seansen og takket for utrolig flotte ord fra alle forslagsstillere.

– Dette er stort, selv for en bergenser. En ærbødig takk til hans majestet som har hørt på begrunnelsen og tildelt medaljen til meg. Gjør det lille du kan, er et mantra jeg har arvet etter min far, som jeg har prøvd å etterleve. Jeg har blitt så glad i dette samfunnet som har latt meg gjøre det jeg kan. Nå er det snart klart for andre til å ta over etter meg, og tusen takk til alle sammen, avrundet hun rørt sin korte takketale.