– Tiden starter å renne ut, men nå gjør vi et siste forsøk i håp om at noen kan hjelpe oss, sier Kim Johansen på telefon til VOL, halvannen time før toget faktisk går.

Johansen forteller at de er åtte grønnruss på Kleiva nå totalt og at halvparten av de enda holder fast i håpet om å delta med traktor i russetoget.

– Vi ønsker å skille oss litt ut og vekke oppmerksomhet rundt agronomi, for det er en del som lurer på hvorfor vi er grønnruss, sier han.

Samtidig ønsker de å starte en ny tradisjon for grønnrussen på Kleiva.

Ifølge Johansen har ikke jobben med å få tak i en traktor vist resultater så langt. Traktoren de trenger må ha en maksfart på 30 kilometer i timen.

– Vi har forsøkt en stund og tatt kontakt med mange med spørsmål om å få låne traktor, men alle sier nei. Enten får vi beskjed om at den er ødelagt eller i bruk. Noen har forsøkt å tipse oss om andre, men det har ikke hjulpet, sier han.

Tanken er at grønnrussen skal stå i en transportvogn, som de har fått lånt fra skolen. Sjåfør er også på plass.

– Har du noen tanker om hvorfor folk sier nei?

– Jeg tror de er redde for at vi skal ramponere den siden vi er russ, eller ikke bruke den til det vi skal. Nå har vi sjåfør og vogn på plass, og krysser fingrene for at vi får lånt en traktor i siste liten. Toget går klokken 17:00, sier Johansen.

– Ikke mange av dem

Eirik Ingebrigtsen hos Eiksenteret på Sortland skriver i en SMS til VOL at han snakket med Johansen om lån av traktor tirsdag.

– De var på let etter en traktor med maksfart 30 km/t. Vi har ikke slike tilgjengelige og det er ikke mange av dem. Jeg har i mange år lånt ut nye, flotte traktorer til russen og ville gjerne gjort det i år også hvis de hadde hatt førerkort til 40 eller 50 km/t, sier han.