– Det er klart at vi er skuffet over å ikke være med i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023. Men vi vet alle at Norge står i en helt spesiell situasjon og at ingen norsk regjering etter krigen har hatt større utfordringer enn denne regjeringen nå har, sier styreleder Benn Eidissen i The Whale AS, fremgår det av ei pressemelding.

For å få realisert The Whale trengs en bevilgning i statsbudsjettet. Private aktører har bekreftet at de bidrar med 78 millioner kroner, Nordland Fylkeskommune har bevilget 55 millioner kroner og Andøy kommune 15 millioner kroner. Alle disse aktørene har satt som forutsetning at også staten skal være med på spleiselaget og gå inn med 150 millioner kroner.

– I dag er det lov å være lei seg på vegne av The Whale. Men allerede i morgen skal vi brette opp ermene og arbeide for raskest mulig realisering av The Whale, sier han.

Benn Eidissen, styreleder i The Whale AS. Foto: Arkiv/Jørn Aune

Han peker på at dette er et prosjekt med internasjonale dimensjoner som vil få særdeles positiv betydning for reiselivsnæringen lokalt, regionalt og nasjonalt.

– Innovasjon Norge sier det så sterkt at “det er en grunn til å reise til Norge”. For Vesterålen og områdene rundt vil det bety svært mye for sysselsetting og aktivitet.

Sikter seg inn mot budsjettarbeidet

Børre Berglund, som er daglig leder i The Whale viser til at prosjektet The Whale har fått formidabel støtte til nå.

– NHO, LO, reiselivsorganisasjonene og ordførerne i Vesterålen har vært viktige pådrivere for saken. Det er også sterkt å se at Erlend Bullvåg i Kunnskapsparken Bodø mener at The Whale kan få enorm betydning for både Andøy, Vesterålen, Nordland og Norge.

The Whale skal nå sikte seg inn mot budsjettarbeidet i Stortinget, hvor det vil bli forhandlinger mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

– Vi skal nå jobbe inn mot Stortinget. Der vet vi at vi har mange støttespillere i alle partier. Og vi vet også at regjeringen synes dette er et meget godt prosjekt. Vi må få staten med på en oppstartsbevilgning nå. Prosjektet er «gryteklart» og bygging kan starte andre kvartal 2023, hvis Stortinget bevilger noen titalls millioner kroner nå. Resten av det statlige bidraget kan vi få over de siste byggeårene; 2024 og 2025, avslutter Eidissen.

– Svært skuffet

Knut Nordmo, ordfører i Andøy, sier i en e-post til VOL at han er svært skuffet over at regjeringen ikke har prioritert The Whale i årets statsbudsjett.

– Jeg som ordfører fra Senterpartiet er svært skuffet over eget parti i denne saken, hvor vi har lovet en realisering av et fantastisk og gryteklart nærings- og kulturprosjekt som skal skape nye arbeidsplasser på Andøya. Vi setter nå vår lit til forhandlerne på Stortinget og har fortsatt høye forventninger til at dette kommer i mål i løpet av forhandlingene, sier han.

Knut Nordmo, ordfører i Andøy (Sp). Foto: Arkiv/Jørn Aune

Nordmo viser til at kommunen, i etterkant av vedtak om å legge ned flystasjonen, har gjort en stor jobb med å skape arbeidsplasser. I tillegg til at kommunen selv bidrar inn i potten, har de fått med seg private investorer og fylkeskommunen for å skape nye og bærekraftige arbeidsplasser.

– Senterpartiet har lovet å være med på å finansiere en oppstartsbevilgning slik at vi kan komme i gang. Den forventer jeg at Stortinget nå legger inn, sier ordføreren.