- Nå som den første lykkerusen har lagt seg, er det bare å brette opp ermene og jobbe mot neste, sier rådmann i Sortland Rolf M. Lossius.

Allerede en halv time etter at Sortland var annonsert som vinnerby av VG-lista-konkurransen var ordfører Grete Ellingsen i det første møtet med produksjonsselskapet Monster, som vil stå bak konserten på Sortland 30. juli.

Torsdag var Monster på plass i Blåbyen for å møte kommunen og diskutere blant annet lokalisering av konserten. Til stedet var også brannsjef, politiet, Kystvakta og Vesterålskraft.

- Største noen gang

Dette blir publikumsmessig trolig det største arrangementet Vesterålen noen gang har sett.

- Vi kjenner i alle fall ikke til noe større. Mediedekningen var nok større under Arctic Race i fjor, men arrangementsmessig er det nok det største profesjonelle som har skjedd her, sier rådmann Lossius.

For målet er at ikke mindre enn 15.000 feststemte konsertgjengere skal innta byen 30. juli.

- Det er et hårete mål, men høyst realistisk. Dette blir en familiefest for de fra fire til 90 år. Til samme konsert i Bodø i fjor kom det 12.000. Vi har et større omland, sier Lossius.

- Flere områder aktuelle

Det har allerede vært mye spekulasjoner rundt hvor konserten skal være. Rådmannen opplyser om at det er en avgjørelse Moster tar, men kommunen har kommet med innspill.

Blant innspillene er grusbanen på Sortland, gressbanen ved Blåbyhallen, området nord for Kulturbarikken, samt området fra Strand hotell og opp mot Vesterålsgata. Monster kommer til Sortland neste fredag for å gjøre befaring på aktuelle konsertområder.

Det viktigste kriteriet er at området har plass til 15.000 publikummere, og at det er forsvarlig sikkerhetsmessig.  Det vil bli stilt store krav til sikkerhet og logistikk, og kommunen stiller som tilrettelegger for Monster.

- Vi skal være den beste tekniske tilretteleggeren i årets turné, sier en lite beskjeden rådmann.

Det vil trolig komme utfordringer knyttet til overnattingskapasitet, og ordfører Grete Ellingsen oppfordrer folk til å være gode verter og ta i mot venner og bekjente som måtte komme tilreisende for å overvære konserten.

- Lagt merke til

Sortland og Vesterålens innsats i konkurransen har gjort inntrykk langt utenfor regionens grenser.

- Dette blir lagt merke til, sier en tydelig stolt ordfører Grete Ellingsen som blant annet har fått gratulasjon fra statsminister Erna Solberg.

- Jeg håper vi får et vesterålsperspektiv på folkefesten. Vi er allerede satt på kartet, og dette vil bety mye for hele regionen, sier Ellingsen.- Vi ville aldri fått dette i havn uten støtte fra de andre kommunene i Vesterålen, legger Ken Rune Hansen til. - I praksis er dette VG-lista til "Besterålen", sier rådmannen.

- Folkefest uten like

Monster ruller inn i byen 28. juli, og starter riggingen dagen etter. 30. juli åpner dørene til konsertområdet klokken 12.00. Det vil det være aktiviteter i regi av Monster helt frem til konsertstart klokken 18.00.

- Også vil jeg tro at folk og det lokale næringslivet sørger for å lage fest i resten av byen også, sier ordføreren.

- Frem mot konserten skal vi fyre opp kanonene, det er ikke tid for å la engasjementet dabbe av, sier Caroline Meier i Deadline Media.

- Det kommer til å bli en folkefest uten like, avslutter rådmannen og oppfordrer alle til å be venner og bekjente om ta turen til Vesterålen denne dagen.

Oppdatert infomasjon om opplegget på Sortland 30. juli vil bli lagt ut på VG-listas hjemmesider.