Dette innebærer at innbyggerne som bruker klinikken i Risøyhamn enten må reise til Andenes eller Sortland for å få tannlegehjelp. Små barn må dermed kjøre i underkant av en time for å komme seg til tannlege, og foresatte må ta seg fri fra jobb. Samme problem kan eldre pasienter få.

Lønnsomt: Heidi Rosander tror ikke det er lønnsomt å legge ned tannklinikken i Risøyhamn om man ser stort på det.

Må ta en dag fri

Innbyggerne sør i kommunen er ikke særlig fornøyde med forslaget. Heidi Rosander bor i Bjørnskinn. Hun jobber på skolen i Risøyhamn. Om hun selv eller et av barna må til tannlegen, må hun ta fri en hel dag fra jobben for å komme seg til Andenes eller Sortland.

Tannlege: I dag er det Jan Tore Brunborg som er tannlege i Risøyhamn.

Ikke lønnsomt

Hun ser for seg at det ikke kan være lønnsomt for noen at tannklinikken i Risøyhamn legges ned.

Jeg må ta fri en hel dag om noen i familien må til tannlegen. Eldre som må til tannlegen må også ta taxi, og det høres ikke lønnsomt ut. Man må se på det store bildet. Jeg hadde nok ikke dratt til Andenes, men heller til Sortland, slik at jeg kan gjøre unna andre ærend når hele arbeidsdagen uansett går med, sier hun.

– Det er flott at vi har et slikt tilbud i Risøyhamn, og det er alltid fullbooket der, legger hun til.

Hjelper på tannlegeskrekk

Også Heidi Ra, som bor på Sellevoll, er glad for at de har et tilbud sør i kommunen.

SKREKK: Heidi Ra synes det er trygt å gå til tannlegen de har i Risøyhamn i dag.

Vi skal ikke bli fri for tannlege. Han er en trygghet for de som har tannlegeskrekk. Han har hjulpet meg og flere andre. Det er mye velvilje og positivitet, og han har vært mange år her. Det fungerer fint. Tannlegen vi har her er en flink mann.

– Glad for tilbudet

Ra synes det er langt til tannlegen.

– Jeg bor på Sellevoll, så jeg ville nok valgt å dra til Andenes om klinikken i Risøyhamn legges ned. Vi er veldig glade for at vi har en tannklinikk, og jeg er glad i tannlegen vi har her. Vi vil berge det vi har, sier hun.

Kjapt og nært

Nylig var May Johannessen fra Bø til tannlegen i Risøyhamn. Hun la da ut en status på Facebook om hvor glad hun var for at det finnes et slikt tilbud i Risøyhamn. Under en uke etterpå kom forslaget om nedleggelse.

– Når noe skjer akutt har jeg ringt klinikken i Risøyhamn for å høre om de har en time ledig. Og har de det, så får man time kjapt. Hvis den legges ned, hvor skal vi dra da? spør hun.

Økt aktivitet

Hun synes ikke noe om forslaget, men skjønner at det handler om økonomi.

– Nå må vi jobbe imot at det skal legges ned, selv om jeg skjønner at det handler om økonomi. Nå er det mye som skjer i kommunen, blant annet er det snakk om økt rakettaktivitet sør på øya, og da kan det hende innbyggertallet øker. Da trenger vi ikke reduksjon i slike tjenester, men heller en økning.

Høy kompetanse

Også hennes mann Stig er fornøyd med at det finnes et slikt tilbud nært dem.

– Nei, den kan ikke legges ned, det er helt forferdelig. Det er fantastisk med et slikt tilbud, sier han.

Det er en kompetanse der nå som det ikke er lett å få tak i. Nå går han nok snart av med pensjon, men vi har vært heldig som har fått ha han her i mange år og at han bodd i Risøyhamn. Når han går av håper vi på å at det fylles på med mer god kompetanse på tannklinikken i Risøyhamn, sier May.