Ã¥ge brynjulfsen Foto: Knut Ivar Aarstein

– Vi skal på bilferie. Har dere noen gode råd til oss? Hva må vi sjekke?

– NAF har laget en sjekkliste for dette, og i korte trekk kan jeg trekke frem følgende punkter som spesielt viktige: Pass på at det ikke er for lenge siden motoroljen ble skiftet. Du skal også vite at det på varme sommerdager kan skje at overtrykket i kjølesystemet gjør at frostvæsken koker på en for lav temperatur, dersom den ikke har riktig blandingsforhold, forklarer lokal NAF-sjef Åge Brynjulfsen.

– Det er ikke ofte det skjer at man får feil med bremsene, men sjekk for all del bremsevæsken dersom det er lenge siden sist. Du vil absolutt ikke havne i en situasjon i ferien der bremsekraften blir borte, advarer den lokale feriebileksperten.

Tung last?

Mange hekter campingvogn eller tungt lastet tilhenger på bilen når man skal på ferie. Eller så laster man den tungt.

Da er det på sin plass både å minne om å ta med reservehjul til både bil og henger, og huske på både riktige hjulbolter, samt hjulvinne som passer også til reservehjulet.

Og sjekk lufttrykket.

– En tommerfingerregel er også at man har ti prosent mer luft i dekkene enn man til vanlig har. Ikke legg jekken hjemme. Statistikken viser at den nest viktigste årsaken til at man trenger veihjelp på vesteuropeiske sommerveger er punktering, sier Åge Brynjulfsen.

Husk ekstranøkkel!

Til slutt minner han om reservenøkkelen. Den må absolutt være med på turen. Det samme bør adspredelser til unger som sitter bak.

– Og pass nå endelig på at de små slipper å sitte direkte i sollys. Bilen kan ha aircondition så mye den vil, men rullegardiner, skjermer eller folie er en rask, enkel og nødvendig måte å gjøre turen enklere for familiens yngre, sier Brynjulfsen.

Sjekkliste <\n>før bilferie

Motorolje

Er det for eksempel lenge siden du skiftet olje? Ny og fersk motorolje er ikke bare en god smører, den er også en god kjøler og leder varmen bort fra vitale motordeler.

Batteri

Sjekk også tilstanden på bilbatteriet, og undersøk tilstanden og ladespenningen. Batteriet er bilens hjerte, og ligger høyt på statistikken over behov for hjelp. Selv midt på varmeste sommeren. Det visste du kanskje ikke? Sjekk væskenivået, og etterfyll med batterivann om nødvendig. Det kan også være lurt å sjekke syrevekten, men da må du ha en spesiell måler. De fleste verksteder og bensinstasjoner kan imidlertid sjekke dette for deg. Undersøk også at batterikablene sitter godt og rens kabelskoene og batteripolene dersom de er korroderte.

Kjølevæske

I tillegg bør du sjekke at frostvæsken er god, og riktig blandet. Ja, selv om det er sommer. Sammen med bilens kjølesystem er frostvæsken med på å øke kokepunktet. En sjekk av frostvæsken kan dermed forhindre at du blir en av dem du sikkert har sett stå langs veien med en kjølevæske som koker.

Bremsevæske

Dersom det er lenge siden du har skiftet bremsevæske bør du skifte denne. Bremsevæske tiltrekker seg nemlig vann og gammel bremsevæske kan i ekstreme tilfeller begynne å koke ved hard belastning. I verste fall kan det føre til at du mister bremsene eller at bremseeffekten reduseres kraftig. Om du skal skifte bremsevæsken må du overlate det til et verksted.

Registerrem

Du bør også undersøke om registerremmen er byttet ut i henhold til skifteintervallene. Hvis registerremmen ryker, vil det i de fleste tilfeller føre til motorhavari.

Dekk

Dekk har med sikkerhet å gjøre. Sjekk lufttrykket og sørg for at du har tilstrekkelig mønsterdybde. Husk at trykket skal økes dersom bilen er tungt lastet. Dekkene må også ha god nok mønsterdybde. Selv om kravet til mønsterdybde er 1,6 mm, anbefaler NAF en dybde på minimum 3 mm. Om du kjører med for lavt dekktrykk bruker du ikke bare mer bensin, men du forandrer også bilens kjøreegenskaper. Korrekt dekktrykk finner du i bilens instruksjonsbok, eller på innsiden av tanklokket eller inne i døren. Husk også på at du sjekker reservehjulet.

Barn i bil

Ta med bøker, bilbingo, musikk og DVD-filmer. På lange turer må man ta pauser, og absolutt sørge for drikkke. Vann er den beste tørsteslukkeren. Sukkerdrikker har motsatt effekt enn hva mange tror. Skjerm barna fra solen. Det er enkelt å montere skjerming i form av eksempelvis rullegardiner og folie.