8. desember i fjor var en mann i 20-årene på vei hjem fra et julebord på Stokmarknes.

Etter å ha vært på fest på Rødbrygga hadde arbeidsgiver satt opp buss tilbake til Sortland.

På bussturen skal han ha slått en kvinne ansiktet to ganger med knyttet neve.

Den fornærmede kvinnen, som hadde tidligere relasjoner med mannen som i Vesterålen tingrett nylig sto tiltalt for slagene, ringte politiet etter episoden.

Spyttet

Den fornærmede kvinnen hadde i forkant av slagene spyttet på den tiltalte mannen. Da hadde han tatt tak i haken og munnen hennes. Retten bemerker at den provokasjonen som spyttingen utgjorde ble gjengjeldt gjennom at tiltalte grep mot fornærmedes hake/munn. Retten mener det dermed ikke er grunn til å frita for straff for slagene.

Tiltalte hevdet i retten at han ikke husker noe av bussturen. Han karakteriserer graden av beruselse som ”blackout”. Selvforskyldt rus fritar ikke fra straff.

Politiet ankommer

Bussjåføren hadde stoppet bussen ved krysset til Sandnes i Hadsel, på grunn av oppstyret i seteradene. Klokka 03.12 ankom politipatruljen.

Andre passasjerer forsøkte å få den tiltalte mannen ut av bussen. Han skal imidlertid ha gjort sterk motstand. Etter hvert fikk politibetjentene han med. En ny politipatrulje ankom stedet, og en politibetjent ble bedt om å sette håndjern på tiltalte som nå sto utenfor bussen.

Politibetjenten forsøkte å snakke med tiltalte for å høre hva som hadde skjedd. Ifølge rettsdokumentene var ikke tiltalte tilsnakkelig, og gjentok en rekke trusler overfor politibetjenten. Blant annet at han skulle ”ta” politiet bare han fikk av seg håndjernene. Tiltalte ble da plassert i politibilen.

Kneet i tinningen

Politiet besluttet å sette mannen i 20-årene i arresten på Sortland. Ettersom mannen hadde på seg håndjern måtte politibetjenten hjelpe han med setebeltet. Mannen skal da ha sagt ”prøv å ta det på, så skal jeg skade deg”. Politibetjenten lente seg over for å feste setebeltet. Da forsøkte mannen å skalle ned politibetjenten.

Etter å ha lagt mannen ned i setet og forsøkt å roe ham ned, gjorde politibetjenten et nytt forsøk på å feste setebeltet. Da gjorde mannen et nytt forsøk på å skalle ned politibetjenten. På nytt dukket han unna, men mannen kneet politibetjenten i tinningen, med det resultatet at politibetjenten fikk vondt i hodet og en kul.

Bet politiet

På Sortland satte politiet mannen i glattcelle. Mannen roet seg først da han sovnet på cella.

Tre polititjenestemenn hadde på dette tidspunkt ikke greit å få av ham håndjernene. I et av forsøkene bet tiltalte polititjenestemannen i hånden.

Retten har lagt vekt på fra politibetjentene, samt at de regner kneingen som en aktiv handling fra tiltalte. Han dømmes til 30 dager ubetinget fengsel. To dager i varetekt trekkes fra soningstiden. Mannen ilegges også saksomkostninger på 3.000 kroner.