Seks hovedsendere, 49 mindre sendere og hele 99 skyggesendere står klare for å gi alle i hele Nordland tilgang til digital-TV. For første gang i Norges kringkastingshistorie får alle i fylket tilgang til digitale TV-signaler. Det opplyser prosjektkoordinator Henrik Byremo i Norges televisjon.

- Knappe 26 000 husstander, eller rundt 25 % av tv-seerne i Nordland bruker antenne og er direkte berørt av digital-TV-overgangen. Det digitale bakkenettet sender 24 TV-kanaler og en rekke radiokanaler fra NRK og RiksTV. Sammenlignet med den analoge TV 2-dekningen, kan ytterligere 35 % flere ta inn det digitale bakkenettet. Og det vet nordlendingene å benytte seg av, opplyser Byremo.

- RiksTV har allerede over 26 000 abonnenter i Nordland, noe som er en uoffisiell Norges-rekord. Ingen andre fylker har vært så godt forberedt som Nordland, sier informasjonssjef, Jens Petter Gjelseth, i RiksTV.

TV til alle

I tillegg til det digitale bakkenettet, settes det opp 99 satellittskyggesendere i Nordland. Disse senderne er nødvendige for å sikre at alle i fylket får tilgang til hele NRKs tilbud. Satellittskygge viser her til områder hvor det ikke er TV-dekning verken fra bakkenettet, parabol eller kabel/fiber. Knappe 3 000 personer bor i satellittskygge i Nordland, og får dekning fra sin egen lokale sender. 98 av disse senderne er satt i drift, senest Storforshei i Rana. Det gjenstår en skyggesender i Skjomen i Narvik.

– Skjomen 3 kommer opp i løpet av uken, og ingen risikerer svart skjerm, forsikrer Anne Karin Augland, kommunikasjonsdirektør i Norges televisjon. Slukkingen har vært meget vellykket i de ti foregående regionene og alt tyder på at det Nordlendingene er minst like godt forberedt som andre har vært. Kjennskapen til overgangen er også svært høy i Nordland. Augland oppfordrer likevel de husstandene som enda ikke vet hvordan de skal se på TV etter 17. november, om å ta kontakt på telefon 09595 for en avklaring. Trenger folk hjelp av installatør, gjelder det å bestille så raskt som mulig da det ofte er stor pågang omkring slukking, avslutter Augland.

Komplisert utbygging

Utbyggingen i Nordland er en av verdens mest krevende. Sammenligningen med Danmark gjør dette veldig tydelig. I Danmark bruker man 18 hovedsendere og 29 omformere for å dekke 5,5 millioner mennesker. I Nordland trenger man 154 større og mindre sendere for å sikre digital-TV til 235 000 innbyggere. Nordland er det fylket i Norge med flest skyggesendere, på andre plass kommer Troms med ca 90 sendere. Norge er for øvrig ett av de få landene i Europa som har satellittskygge, selv om det forekommer også i Sveits, Østerrike og på Island.

Det digitale bakkenettet i Norge er den mest omfattende utbyggingen og overgangen gjennomført på kortest tid i Europa. Tirsdag 17. november kl 11.30 slukkes de analoge signalene fra 430 større og mindre sendere i fylket. Nordland er den ellevte slukkeregionen. Troms og Finnmark slukker som siste region 1. desember.