- Det er kjempeviktig at folk ringer oss, enten gjennom servicetorget eller sender ei melding til fiksgatami@sortland.kommune.no, når de oppdager slike ting som åpne kumlokk, forteller Øverby som er avdelingsleder kommunalteknikk i Sortland kommune.

Kumlokket som er avbildet fikk VOL tips av gjennom en privatperson som gikk ut med det på Facebook. Øverby sier at de ikke fikk tips av andre før VOL tok kontakt tirsdag morgen.

- Da vi fikk tipset dro vi opp med en gang og sjekket. Vi fant kumlokket og fikk stadfestet at dette dreide seg om et kumlokk som tilhørte Vesterålskraft. De ble umiddelbart varslet.

Kort respons

Øverby sier han forstår at folk synes det er skremmende at kumlokk kan bli funnet åpne, men at kommunen gjør det de kan for å finne ut av slikt.

- Vi har ikke ressurser til å kjøre rundt å se etter slike tilfeller. Når det er sagt har vi folk ute på veiene hele tiden. De har øynene med seg. Men det er kjempeviktig at publikum varsler fra om slik til oss med en gang. Sender de en epost til fiksgatami@sortland.kommune.no kommer dette direkte frem til Kåre Skivik som er ansatt for oss som har ansvar for blant annet dette. I går var han på pletten kort tid etter dette ble meldt inn til oss.

Sjeldent

- Er dette vanlig i forbindelse med snøsmelting og brøyting?

- Dette er ikke noe som forekommer ofte. Kumlokket det er snakk om her ligger litt løst opp og det som er under det er elektronikk tilhørende Vesterålskraft. her har det blitt flyttet på mest sannsynlig grunnet et uhell eller lignende. De aller fleste kumlokk er særdeles vanskelige å få flyttet på. En må rett og slett ha spesialverktøy for å få det til Derfor er ikke dette en vanlig henvendelse inn til oss, sier Øverby.

Øverby oppfrordrer de som kommer over slike tilfeller også andre steder i regionen til å kontakte sine respektive kommuner.