Så var det denne tiden på året igjen da. Tid for å spise lam. Det er godt da!

Jeg har spist mye lam opp igjennom årene. Pappa har villsau på den lille øya si. Hjemme hos mamma og pappa er det stort sett lam som blir konsumert når det kommer til kjøtt. Kjøttdeigen på pizzaen er ofte kvernet lammehjerte, pappa lager blodpannekaker av blodet og ja, nesten alt av dyret blir brukt.

Vi er skikkelig stolte av lammet vårt her til lands. Det er kult, og det har vi rett til å være. Norsk lam er helt i verdenstoppen når det kommer til kvalitet. Med lam er det litt sånn som med jordbær, det er lammet fra ens egen hjemplass som er best. Kanskje vi bare liker tanken på at vi har gått tur på de samme stedene som lammet vi skal spise. Litt bisarr tanke egentlig.

Vi slakter litt i overkant av 1,2 millioner lam her til lands hvert år. Det er ikke så mye egentlig. Her er en liten fun fact: på New Zealand, som har omtrent fem hundre tusen færre innbyggere enn Norge, har de omtrent 12 lam per innbygger! Det er mye det.

En god del av det norske lammekjøttet spises ferskt på høsten, ofte sammen med kål og hel pepper – fårikål der altså! Fårikål er Norges nasjonalrett. Det skulle bare mangle, det er jo sjukt godt! I Oslo har man faktisk fårikålpoliti. De kjører rundt på fårikålens festdag, som er den siste torsdagen i september, og sjekker om man har fårikål på menyen. Jeg har aldri jobbet på en plass hvor det har vært naturlig å ha fårikål på menyen, men jeg har bestandig passet på å koke fårikål til personalmat, slik at man kan vise det frem til fårikålpolitiet. Har man ikke en kjele fårikål på kok når fårikålpurken kommer, får man forenklet FÅRElegg. Veldig gøy! Politibilen har også en veldig morsom sirene, den sier nemlig: BÆÆÆÆ(bu) BÆÆÆÆ(bu) lille lam.

Fårikål er ikke noen unik rett, det er ikke bare nordmenn som koker lam og kål. Det gjør man i veldig mange land. Det tror jeg har litt å gjøre med at kålen og lammet har sesong samtidig, sånn på høsten. Jeg orker ikke komme med enda en ny oppskrift på fårikål, skal du lage det, så google det. Det er kanskje noe av det enkleste man kan lage og oppskrifter finner man overalt nå på høsten.

Lam er meget anvendelig. De ulike stykningsdelene har ganske tydelige forskjeller. Ryggen med ytre- og indrefilet kan fint stekes medium, og er fint rosa og deilig mør. Låret serverer man som lammesteik til påske, stekt på beinet. Det er litt tøffere, altså trenger litt mer steking, og kan være litt seigere uten at det er noe nevneverdig problem. Bogen kan være seige greier, men her ligger det mye god smak, og kanskje litt for mye fett og sener. Det blir godt når man får varmebehandlet den over lengre tid. Slagsiden er kanskje mest brukt til kjøttrull, men er kjempegod om man for eksempel baker den i ovn eller griller den, litt sånn som spareribs.

Lam er ganske magert, det vil si, kjøttet er magert. På lam finner man ikke mye fett som er sprengt inn i kjøttet, men man finner en del store fettdepoter rundt omkring. Lammefett er ikke superdigg, det gir ikke så mye god smak som det storfefett gir storfekjøtt. Lammet har derimot nok av egensmak, og klarer seg fint uten for mye fett. Blir lammet for gammelt, altså nesten sau blir det enda mer smak, men det er det ikke alle som liker, for mye sauesmak er nemlig ikke veldig godt. Etter det første svangerskapet kan kjøttet også bli ganske seigt og trasig. Nå er det sikkert noen som blir sure fordi de elsker sauekjøtt – sorry!

En ting jeg synes er dødsgodt men som folk kanskje ikke lager så mye av lenger er en god gammeldags lammefrikasse. Jeg husker at mamma pleide å lage lammefrikasse når jeg var liten, det var så eventyrlig godt. Jeg tror ikke hun brukte så mye dill i lammefrikasseen, det tror jeg er noe jeg har begynt med nå i senere tid. Dill er kanskje mest brukt til fisk og skalldyr, men jeg lover deg at dill når høyt opp på digghetsskalaen når det blir brukt til lam også.

Du trenger (oppskriften er til fire personer):

- 1 stor bog av lam

- 12 mandelpoteter

- ½ sellerirot

- 4 gulrøtter

- 1 kepaløk

- Det hvite av en purreløk

- 2.5 dl h-melk

- 2.5 dl fløte

- 3 spiseskjeer hvetemel

- Litt sitronsaft

- Salt og pepper

Slik gjør du det:

1. Begynn med lammebogen, om du har kjøpt den med bein så må du fjerne beinet. Jeg har skrevet så mye innledningsvis i teksten og har ikke nok «spalteplass» til å beskrive hvordan du fjerner det – google det! Del lammebogen opp i grove biter. Grunnen til at vi bruker lammebog er at det er den stykningsdelen med mest smak, det er billig, og det trenger litt koketid, det er perfekt til frikasse. Ha alt kjøttet i en kjele, sleng gjerne i beinet om du har det, det gir bare kraften enda mer smak. Kok opp. Det vil samle seg en del skum på toppen, dette fjerner du med en øse og tilsetter litt mer vann slik at alt kjøttet er dekket med vann. Når det har kokt opp skrur du ned varmen slik at det bare står og småkoker litt. La koke et par timer, til kjøttet er helt mørt og fint.

2. Mens kjøttet koker skreller du grønnsakene, ser litt på tv, og kutter grønnsakene opp i fine litt store stykker. Ikke så store at du ikke får dem i munnen, men sånn at de er greie å spise. Når lammet begynner å nærme seg ferdig koker du grønnsakene sammen med kjøttet til de er helt møre og fine. Grønnsakene vil tilføre kraften og kjøttet smak samtidig som de får smak fra kraften. Det er det man kan kalle en god gammeldags vinn-vinn-situasjon.

3. Kjøttet er ferdigkokt, det er grønnsakene også. Løft dem ut av kraften og fjern eventuelt det beinet du kanskje putta oppi kjelen. Det har gjort jobben sin nå. Sil kraften og ha den tilbake i kjelen. Finn frem et gammelt tomatpureglass, eller et eller annet glass med skrulokk. Ha mel i glasset og litt vann. Skru på lokket og rist til hvetemelet har løst seg helt opp i vannet. Skikkelig bra triks! Har lært det hos mamma, nå slipper du få melklumper i frikasseen. Kok opp kraften i en kjele sammen med melk og fløte. Ha i vann/melblandingen og rør rundt med en visp. Smak sausen til med salt, pepper og litt sitronsaft. Ha i grønnsakene og kjøttet og varm dette opp i sausen.

4. Smak en gang til etter at kjøttet og grønnsakene er varme, juster med mer salt, pepper og sitronsaft om frikasseen trenger det. Mandelpotetene koker du på vanlig måte, du kunne ha gjort det mens kjøttet kokte, det hadde vært lurt. Jeg syns mandelpoteter skal kokes med skall på, de blir bedre når man skreller dem etter at de er kokt. Potet kan du vel koke? Ha dem i en kjele, dekk med vann, kok opp, skru ned varmen og la trekke rolig. Koker du dem for hardt vil de bare sprenges.

5. Server frikasseen med masse digg fersk dill!