Det blir i så fall mulig også for næringer innen tang og tare å få midler fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF). Forslaget har vært på høring, og skal nå behandles i Stortinget.

Regjeringen foreslår at FHF skal kunne lyse ut midler til forskning og utvikling av tang- og tarenæringen, samt at denne næringen skal få glede av Sjømatrådets tjenester, som markedsføring i utlandet. Det går fram av en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) vil ha økt forskning og mer næringsaktivitet knyttet til tang og tare. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Et politisk ønske

– Regjeringen ønsker å legge til rette for utvikling av tang- og tarenæringen. Dette er en næring med stort potensial, som lenge har signalisert et sterkt behov for tilgang til ressursene for markedsføring og forskningsfinansiering. Vi har lyttet til dette og oppfyller nå målet i Hurdalsplattformen om økt forskning og mer næringsaktivitet knyttet til tang og tare, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Langs kysten er det gunstige forhold for dyrking av tang og tare. Næringens potensial kan være stort. Derfor foreslår regjeringen nå å utvide fiskeeksportlovens virkeområde til å omfatte tang og tare.

Innfører avgifter

Endringen medfører at det kan innkreves markedsavgift og forskningsavgift for tang og tare, slik at næringen kan benytte seg av Sjømatrådets tjenester, inkludert markedsaktiviteter i utlandet. Det betyr også at FHF kan finansiere forsknings- og utviklingsoppgaver for tang og tare, heter det i pressemeldingen.

– Vi arbeider knallhardt for å bedre mulighetene for norsk eksport til utlandet, også for nye marine produkter. Dette arbeidet er en del av et større og langsiktig mål om å legge til rette for aktivitet langs hele kysten og skape flere muligheter for norsk sjømatnæring, sier Skjæran i pressemeldinga.