Vi fikk hjelp av leder for valgstyret i Hadsel, Lars Klæbo, som har vært med og tatt ansvar for at det skal gå rett for seg gjennom mer enn 30 år.

- Vi har faktisk fått det til å gå stort sett på skinner hver eneste gang. Det er slett ikke vanskelig å stemme, og de som kommer hit for å bidra til demokratiet vil få god rettledning, beroliger Klæboe.

Illustrasjonen over viser hvordan det gikk for seg da VOLs utsending leverte stemmesedlene søndag kveld. For det er mer enn en stemmeseldel som kan leveres for den som vil avgi sin stemme til årets lokal- og fylkesvalg.

1. Du vil sannsynligvis måtte vente litt i kø før det blir din tur. Da kan du benytte anledningen til å gjøre deg kjent i lokalet.

2. Inne i stemmelokalet vil en valgfunksjonær vise deg vei inn i et avlukke. Det finnes eget avlukke for folk som må sitte når de stemmer.

3. Vel inne i avlukket finnes en egen seksjon med valglistene til kommunen din. En annen seksjon viser listene til fylkestingsvalget. Du kan sette kryss dersom du har en favoritt som du vil ha opp på lista. Og du kan faktisk føre opp inntil seks personer fra andre partier på din liste. Brett listene, og ta de med til punkt 4.

4. Nå må du ha legitimasjon klar. Og du må befinne deg i din egen kommune. Du kan ikke for eksempel være i Bodø, og stemme i Hadsel-valget.

5. Valgfunksjonæren stempler din(e) lister som godkjent.

6. Så er du kommet til det store høydepunktet. Valgfunksjonærene vil hele tiden passe på at du gjør det riktig. Slipp dine lister ned i valgurna.