Datatilsynets tjeneste slettmeg.no ble lansert forrige måned. Tjenesten er en enkel råd- og veiledningstjeneste for personer som føler seg krenket på nett. Tjenesten har så langt blitt godt tatt imot.

- I mars måned besvarte vi 539 henvendelser til sammen via telefon, chat, epost og kontaktskjema. Nettsiden slettmeg.no hadde på samme tid 178 000 sidevisninger. Det er tydelig at mange satt pris på et sted å henvende seg når de føler seg krenket på nett, forteller Ole Morten Knudsen, rådgiver ved slettmeg.no.

Henvendelsene som kommer inn dreier seg ofte om gammel informasjon folk tidligere har lagt ut på nett og som de nå ønsker fjernet, men det har også kommet inn flere henvendelser som dreier seg om krenkelser lagt ut av andre.

- Vi har bidratt til å slette publiseringer både om tidligere livssituasjoner, krenkende bilder lagt ut av andre og sjikanerende kommentarer. Vi har utvilsomt også bidratt til å slette en rekke uønskede profiler på nettsamfunn. Da både profiler opprettet av den som tar kontakt selv og profiler opprettet i deres navn av andre, sier Knudsen.

Mange av de som henvender seg til slettmeg.no ønsker å bli kvitt falske profiler. Det er tydelig at dette er et problem som ikke bare rammer kjendiser.

Facebook på topp

Så langt ligger Facebook klart foran andre nettsteder med antall henvendelser, men dette er slett ikke det eneste nettstedet nordmenn er aktive på.

- Naturlig nok, med sin store norske brukermasse og noe utilgjengelige supportavdeling, ligger Facebook så langt klart på toppen. Men vi har samtidig fått henvendelser på en rekke nettsteder vi ikke engang visste eksisterte, sier Knudsen.

Flere som henvender seg til tjenesten kommer med et enkelt ønske om å slettes helt fra nett. Noen av disse har nok blitt skuffet over tjenestens muligheter.

- Tjenesten har ikke mandat til å kreve noe slettet, eller slettet noe fra nett. Men også de som ber om å bli slettet helt fra nettet får råd- og veiledning. Som oftest ligger det konkrete ønsker bak slike henvendelser som vi faktisk kan gi råd om, påpeker Knudsen.