Det melder Statsforvalteren i Nordland i en pressemelding tirsdag.

Fra den spede begynnelse i 1962 har Andøya Space vokst til å inkludere testing av nye teknologier, utdanning og droner, og nå oppskytning av satellitter.

– Den nye romhavnen på Andøya i Vesterålen skal løfte bæreraketter med små satellitter ut i bane rundt jorden. Romhavnen vil i fremtiden blant annet være et viktig oppskytningssted for mange jordobservasjons- og havovervåkingssatellitter, og vil markere et skille i Norges muligheter til å bidra til blant annet miljøkampen, skriver statsforvalteren.

I pressemeldingen påpekes det at satsningen på romhavnen handler også om å skape nye muligheter både for Norge i dag, men kanskje aller mest for neste generasjon.

Romhavnen regnes for å være en av de første i Europa som faktisk foretar en oppskytning av satellitter, og åpningen vil derfor markere en ny og spennende tid for Norge som en internasjonal romnasjon.

– Med Kronprinsen til stede skal den offisielle åpningen markeres med en fest for folket, innovasjon og romfartsentusiaster, og med særlig søkelys på barn og unge, avslutter statsforvalteren.