Søndag la Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre frem sin blågrønne regjeringsplattform.

Det hersker spenning om hva som skjer fiskeripolitisk de kommende årene. Fra opposisjonen på Stortinget er det etterlyst en stortingsmelding om kvotesystemet, etter at Eidesen-utvalget la frem sin rapport om saken i desember 2016. Dette har fiskeriminister Per Sandberg sagt vil komme, noe som også presiseres i regjeringsplattformen. I dokumentet partiene la frem søndag heter det at kvoteordningen skal moderniseres.

Ny pliktmelding

Høyre, Venstre og Frp vil også gi strukturmuligheter for fartøy over 11 meter, og mer kontroversielt, men kanskje ikke overraskende: Vurdere å åpne for at også båter under 11 meter kan kjøpe flere kvoter, og slå disse sammen på ett fartøy. Dette var også en del av regjeringserklæringen til den blåblå regjeringen i 2013.

De varsler også ny stortingsmelding om pliktsystemet for torsketrålere. Per Sandberg trakk meldingen han la frem i fjor vinter, med forslag om å avvikle de såkalte pliktene trålerne har i dag, etter massiv motstand og liten støtte på Stortinget.

Mer forskning

Regjeringen vil også øke den nasjonale satsningen på forskning innenfor hvitfisknæringen, og trappe opp kampen mot ulovlig fiske.

– Våre felles fiskeriressurser er en evigvarende ressurs som kan bidra til vekst og verdiskaping i hele landet, forutsatt en ansvarlig forvaltning. Regjeringen vil derfor basere sitt uttak av havressursene på faglige råd, og bekjempe ulovlig fiske. Det er fortsatt behov for aktiv forvaltning av store sjøpattedyr. Forskning og kunnskapsutvikling er viktig for å øke mulighetene for å beskatte arter som i dag ikke utnyttes kommersielt. Regjeringen vil hindre unødvendig regulering av flåten og modernisere kvoteordningen, heter det i regjeringserklæringen.

Dette er satsningsområdene regjeringen lister opp innen fiskeri:

  • Styrke Norge som sjømatnasjon og sikre god markedsadgang for norske produkter.

  • Legge til rette for en bærekraftig fiskerinæring som også skal være lønnsom og innovativ.

  • Vurdere nye tiltak som kan bidra til rekruttering og utvikling i næringen.

  • Sikre optimal og bærekraftig utnyttelse av fiskebestandene.

  • At årlige totalkvoter fastsettes basert på faglige råd.

  • Gi strukturendringsmuligheter for fartøy over 11 meter, og vurdere strukturering under 11 meter.

  • Legge frem en ny stortingsmelding om pliktsystemet.

  • Legge frem en stortingsmelding om kvotesystemet basert på Eidesen-utvalgets utredning.

  • Trappe opp kampen mot ulovlig fiske.

  • Arbeide for at det blir skapt større verdier av hver kilo fisk og andre marine ressurser.

  • Øke den nasjonale satsingen på forskning innenfor hvitfisknæringen, blant annet på fangstmetoder, bearbeiding, levendelagring, logistikk og markedsføring.