– Jeg reagerer voldsomt på dette. Jeg synes ikke det er greit at en 12-åring, et barn i sin mest sårbare alder når det gjelder påvirkning, får et slikt budskap levert i handa midt i Sortland sentrum, sier Hansen.

– Må skamme seg

Episoden fant sted lørdag formiddag. Jehovas Vitner hadde stand på torget. Ifølge Hansen fikk datteren hans boka levert i handa av et av medlemmene med en oppfordring om å lese denne gode boka.

Da Hansens datter viste han boka, konfronterte han medlemmene og fortalte at han ikke syntes dette var greit.

– Det er ei bok som har til formål å drive forkynnende virksomhet mot barn og unge. Boka forfekter en del holdninger om seksualitet som tilhører steinalderen, om du spør meg.

– Her er det voksenpersoner som på kynisk vis prøver å få barn og ungdom til å skamme seg over et helt naturlig og sunt forhold til egen kropp og seksualitet. Er det noen som burde skamme seg, er det Jehovas Vitner, sier Hansen.

– Påstod 12-åringen hentet den

Da Hansen konfronterte et av medlemmene på torget, fikk han til svar at boka ikke var tenkt for barn, men for unge. Det skal også ha blitt påstått at boka ikke ble delt ut, men at hans datter selv hadde hentet den. Dette sier Hansen er faktisk feil.

For ordens skyld må vi nevne at Hansen jobber i Sortlandsavisa som annonsesjef.

– Homofili en synd

Boka "De unge spør - tilfredsstillende svar" har sju kapitler. De kan en lese om forholdet til familien, egen identitet, hvordan en skal oppføre seg på skolen, sex moral og kjærlighet er et stort kapittel og i tillegg er det kapitler om selvdestruktiv oppførsel, fritid og "din tilbedelse".

Det er spesielt kapitlet om sex, moral og kjærlighet som opprører Hansen.

Om homofile handlinger siterer boka flere bibelsetninger, deriblant Kollosserne 3:5:

"Så død da deres lemmer som er på jorden, med hensyn til utukt, urenhet, seksuell lyst, skadelig begjær og griskhet som er avgudedyrkelse", heter det i boka.

Boka omhandler også biseksualitet og omtaler blant annet at det er legningen en er imot, og ikke menneskene. Det sies også at en skal holde seg unna skolekamerater som er homofile.

"Onani en synd"

Et eget underkapittel omhandler også hvordan en skal klare å slutte å onanere og at dette er en synd. I boka står blant annet følgende:

– Onani framkaller holdninger som fører til at man helt og holdent er konsentrert om seg selv. Når en person onanerer, blir han eller hun fullstendig oppslukt av sine egne fysiske sanser.

Hvem som helst som er svak, kan gi etter for sine seksuelle lyster. Men det skal styrke til å vise selvkontroll også når man er for seg selv.

– Overtramp

Hansen sier han ikke er enig i budskapet, men at han respekterer Jehovas Vitner sin rett til å forkynne sin tro.

– Men når en så mektig organisasjon tillater seg å forkynne mot barn på denne måten, synes jeg det er et overtramp som en må stå opp imot og markere at det ikke er greit. Det er så langt over grensa at jeg ikke klarer å sitte stille og ikke reagere, sier Hansen.

– Ville ikke gjort det samme

Det er ingen klare regler ifølge norsk lov, så vidt vi i VOL har funnet ut, som forbyr forkynning mot barn. Dette har vært et heftig diskutert tema når det gjelder kirke, stat og religionsundervisning på skolen i flere år.

Karl Erik Birkeland sitter i lokalstyret i Humanetisk Forbund i Vesterålen. Han sier at det er kritikkverdig å forkynne mot barn.

– Vi i Humanetisk Forbund er sterke tilhengere av livssyns- og ytringsfrihet, men vi mener helt klart at en organisasjon må være varsomme hvordan en tilnærmer seg barn under 15 år, sier han.

For i Norge er den livsynsmessige myndighetsalderen 15 år. Det betyr blant annet at barn under 15 år ikke kan bli medlem av en livsynsorganisasjon.

– Å stanse barn på gata er ikke noe vi ville funnet på. Men det er viktig å huske på at selv om en er uenig i budskapet, så har en organisasjon som Jehovas Vitner rett til å forkynne sitt budskap, sier Birkeland.

Tar selvkritikk

Tom Frisvold, pressetalsmann i Jehovas vitner Norge, sier hendelsen er mot organisasjonens praksis.

– Når vi står på stand og driver offentlig forkynnelse, er veiledningen til de som står på stand, at de ikke deler ut litteratur. Folk skal komm og hente selv, sier Frisvold.

– Men i dette tilfellet har de oppsøkt jenta og sagt at hun måtte lese dette?

– Da skjønner vi farens reaksjon. De som har stått på stand på Sortland, har tydeligvis gått vekk fra vår veiledning. Kommer det barn bort og vil ha litteratur, skal vi ta kontakt med foreldrene og høre om det er greit at de får boka.

– Enkeltpersoner i organsiasjonen kan ta valg som vi ikke er enige i, og det har skjedd i dette tilfellet. Vi vil være de første til å beklage hendelsen, sier Frisvold.