Ulrikke Holmøy, fra Øksnes i Vesterålen, er i et forhold med tidligere arbeidsminister Robert Erikson, som hun i en periode var politisk rådgiver for. Foto: Arbeids- og Sosialdepartementet.

Nå har Eriksson brutt med sin tidligere samboer Elin Haagensen i Verdal.

Ryktene om at Eriksson hadde et forhold til sin politiske rådgiver oppsto allerede ett år før han gikk av som statsråd.

Les også: Ulrikke Holmøy i karaokekrangel

«Siv gråter»

I sjokk-samtalen under fire øyne inne på finansministerens kontor i desember i fjor spurte Eriksson Frp-lederen om årsaken til hans avgang var det angivelige forholdet til sin egen rådgiver.

Ifølge Eriksson avviste Siv Jensen det.

«Siv gråter. Inni meg kjenner jeg på en følelse av blodig urettferdighet. Lurer på hvorfor hun sitter der med krokodilletårer i øynene.»

I boken innrømmer Eriksson for første gang at han og Ulrikke Holmøy er et kjærestepar.

«Hvis det er slik at tvillingsjeler eksisterer, så har jeg funnet min tvillingsjel i henne» skriver Eriksson.

Men han understreker at han ikke var sammen med Holmøy mens han fortsatt var statsråd og satt ved Kongens bord. Ifølge Eriksson oppsto de varme følelsene først to måneder etter at han gikk av, i februar/mars i fjor.

Les også: Ble imponert over økonomisk snuoperasjon

Eriksson ble sparket som Frp-statsråd 16. desember i fjor, da Høyre skulle overta Arbeids- og sosialdepartementet og Frp skulle få en egen innvandringsminister i Sylvi Listhaug.

Ble sparket

I Erikssons bok, «Bare gjør det: Trofast rebell for Erna og Siv», skriver Eriksson om hvordan han måtte forlate statsrådsjobben som følge av rokeringene i regjeringen.

Men i forkant av hans avgang gikk det sterke rykter om at Eriksson hadde et forhold til sin politiske rådgiver Ulrikke Holmøy (Frp). Holmøy begynte som Erikssons rådgiver i november 2013.

«Langt fra alle tolket vår arbeids- og samværsform i beste mening. I starten skjønte vi lite av hva som pågikk, Ulrikke og jeg. Men utover i 2015 gikk det gradvis opp for oss at ryktemakere og sladderkjerringer jobbet på høygir i kulissene. Til slutt hadde vi store deler av Presse-Norge i hælene. Alle som én været de en nasjonal skandale, en rampete og grisete story der toppolitikk, forbudte følelser, hemmelig sex og utroskap var sauset sammen i en salig gryte» skriver Eriksson i boken, som VG har fått tilgang til.

Medarbeidere reagerte

Etter det VG erfarer vekket relasjonen mellom Eriksson og hans rådgiver betydelig oppsikt blant de ansatte i Arbeids- og sosialdepartementet.

Ifølge Eriksson florerte ryktene om at han og Holmøy ofte dro på arbeidsreiser alene. VG kjenner til at dette skal ha vært en av bekymringsmeldingene som ble gitt il Statsministerens kontor fordi det skapte arbeidsutfordringer for byråkratene som er satt til å bistå statsråden i arbeidet.

I boken anklager Eriksson også embetsverket i sitt eget departement for å lekke fra interne møter og å spre rykter om hans angivelige forhold til egen rådgiver.

Det skjedde etter at flere medier henvendte seg til departementet med spørsmål om hvorfor Eriksson og Holmøy ble igjen en ekstra dag etter en arbeidsreise til Latvias hovedstad Riga i april 2015. Ifølge Eriksson var dette for å feire han bursdag, 23. april. Den ekstra hotellovernattingen ble betalt privat.

«Noen hadde fôret journalistene med informasjon om det vi snakket om på morgenmøtet denne dagen. Hva ellers forklarer at media – mange måneder senere ble interessert i hva jeg gjorde på bursdagen min i april? Dette var informasjon som bare kunne komme fra innsiden av eget departement».

Ernas konfrontasjon

Dette er en flere beskyldninger om betydelige lekkasjer fra eget departement i boken.

Eriksson konfronterte sin egen departementsråd Ellen Seip. I Erikssons referat fra møtet, skriver han blant annet at han sa:

«Jeg vet hvor ryktene kommer fra. De kommer fra vårt eget departement. Jeg har kilder som bekrefter det» sa Eriksson.

Til slutt ble klagene så mange og utfordringene så store at de ansatte i departementet etter det VG erfarer henvendte seg til Statsministerens kontor (SMK).

Det førte til at statsministeren selv engasjerte seg i saken, og konfronterte Eriksson med påstandene under en medarbeidersamtale rett før sommerferien 2015, ifølge Eriksson.

«Et stykke ut i samtalen så Erna meg i øynene og sa at hun måtte ta opp en ting med meg. Hun ga uttrykk for at det var litt ubehagelig å ta det opp, men at hun måtte spørre. Det hadde kommet henne for øre at min politiske rådgiver og jeg var i et forhold. Det var blant andre folk i mitt eget departement som syntes vi hadde et veldig nært forhold, som gjorde det vanskelig å forholde seg til oss, kunne statsministeren fortelle.»