– KrF har hele tiden sagt at regjeringens tilbud til bøndene, som nå er sendt til Stortinget, ikke er godt nok. Det er ikke i tråd med nylig vedtatt jordbrukspolitikk i Stortinget, sier KrFs landbrukspolitiske talskvinne, Line Henriette Hjemdal, til NTB.

Sammen med Venstre bryter altså KrF med regjeringen.

– Vi er klare til å gjøre en jobb på Stortinget og håper også at andre partier er det, legger Hjemdal til.

Stor avstand

Bondeorganisasjonene brøt tidligere i vår forhandlingene med staten om årets jordbruksoppgjør. Det innebærer at statens tilbud ble oversendt til Stortinget og næringskomiteen, som etter planen skal avgi innstilling om saken 8. juni.

Avstanden har vært stor mellom partene. Det siste tilbudet fra staten før bruddet var på 550 millioner kroner, mens bøndenes opprinnelige krav var på 1,45 milliarder kroner.

Bøndene har vist sin misnøye med statens tilbud gjennom flere demonstrasjoner de siste ukene.

Stortinget gjør jobben

Foran samtalene med Venstre og KrF om det havarerte jordbruksoppgjøret var budskapet klart fra Frps landbrukspolitiske talsperson Morten Ørsal Johansen: Det kommer ikke på tale med mer i budsjettoverføringer neste år enn staten la opp til i sitt opprinnelige tilbud.

– Stortinget har gitt en tydelig bestilling i jordbruksinnstillingen som regjeringen og faglagene skulle operasjonalisere i oppgjøret. Det har de ikke lyktes med. Da ser jeg det som mest hensiktsmessig at Stortinget gjør jobben, sier Hjemdal.

– Jeg regner med at de som er villige til å forhandle og få til en avtale utover regjeringens tilbud, møtes i løpet av de nærmeste døgnene, legger KrF-politikeren til.