De var begge på Utøya 22.juli, og i løpet av denne ubegripelige fredagen mistet de nære kamerater og fikk med egne øyne se angrepet mot det norske demokratiet. På lørdag, altså bare en drøy måned senere, stod de på Hadsel Arbeiderpartis stand under markedsdagen på Stokmarknes for å dele ut roser og diskutere kampsaker.

- Dette er noe vi har sett fram til i lang tid. Og jeg føler absolutt at det er riktig å delta i valgkampen, hvis ikke ville jeg skuffet de som ikke er her nå. Det er dette de hadde villet, sier Davidsen.

Gjerstad-jenta er leder i Hadsel AUF og innehar femteplassen på Arbeiderpartiets liste foran kommunevalget i Hadsel.

- Det var mange som trengte en den nasjonale utsettelsen av valgkampen, det var en nødvendig pause. Og folk skjønner nok hvis AUFerne ikke kommer til å være med på absolutt alle arrangementene. Særlig i Hadsel merkes det godt at ikke alle er her lenger, og det tar på, sier Kaltborn, som er fra Stamsund og er fjerde navn på Nordland Arbeiderpartis fylkestingsliste.

Gnisten tilbake

De unge politikerne forteller at det har vært en blandet opplevelse å stå på stand.

- Det har variert litt, men stort sett er det greit å komme seg ut og prate med folk. Det handler om å delta så mye man klarer. Noen snakker om Utøya, men mest av alt har jeg opplevd at folk vil snakke om de tingene som opptar dem. Og det er fint å kunne diskutere de tingene jeg brenner for. Jeg føler at jeg begynner å få gnisten tilbake, sier Davidsen.

Ungdommens stemme

Og her kommer vi inn på det faktum at denne valgkampen ville vært spesiell for de to AUFerne uansett, ettersom det er første gang de er valgbare.

- Det er viktig at ungdommens stemme blir hørt, og at vi får sjansen selv om vi er såpass unge. Vi har andre synspunkter enn de som er litt eldre, og vi vet hvordan det er å gå på skole i dag og vi vet hvordan de unge har det. Vi har noe å fare med selv om vi er unge, sier Davidsen.

- Dette gjelder på tvers av partiene. Så lenge de satser ungt, så er det bra, supplerer Kaltenborn.

Tut for?

De unge har ikke bare potensial til å friske opp en kommunestyresal, men også de kommende valgkampukene.

- I tillegg til å være på stand så ofte som jeg kan, kommer vi til å kjøre noen ekstra aksjoner. Noen av dem er foreløpig hemmelige, men jeg kan nevne at folk kan vente seg noen «tute-aksjoner», sier Davidsen.

Og forklarer.

- Det er veldig enkelt og gjennomførbart. Vi skriver på en plakat og ber bilister om å tute for å vise sin støtte. Vi hadde for en tid tilbake «Tut for flere lærlingplasser», og det var artig å høre hvor mange som tuta. Det er noe folk legger merke til, og det ble godt mottatt. Folk liker at vi engasjerer oss, forteller Davidsen.

Opptatt av skole

På spørsmål om hva som er Davidsens viktigste sak, svarer hun kontant.

- Skole. Vi trenger å rehabilitere både bygningene og rådgivningstjenesten, det siste for at flere tar det rette valget når de skal bestemme seg for yrkesretning. Ungdomsskolen og videregående må samarbeide bedre, da vi færre droppe ut. I tillegg vil jeg ha fokus på videre- og etterutdanning av lærere. Alt endrer seg med tiden. En lærer som har jobbet i 40 år kan være veldig dyktig, men likevel trenge oppdatering, sier hun ivrig.

Valgrekord er svaret

Etter 22.juli har de to politikerne opplevd en mer tydelig politisk oppmerksomhet hos sine jevnaldrende.

- Flere har blitt bevisste på at man ikke skal trues til taushet. Og det er flere som hopper ned fra gjerdet og melder seg inn i politiske partier og organisasjoner. Det har jo blitt sagt at svaret på terrorhandlingene skal være mer demokrati. Og jeg håper det er realiteten, sier Kaltenborn.

- Vi kan ikke understreke nok at vi håper på rekordstor valgdeltakelse, både på kommune- og fylkestingsvalget, legger Davidsen til.