– Denne tildelingen fra Kulturtanken betyr svært mye for oss. Den er helt sentral og gjør at vi nå for alvor kan starte det viktige arbeidet med å utvikle unike, digitale formidlingsløsninger for barn og unge, sier Ane Høyem, prosjektleder.

Kulturtanken, Nordland fylkeskommune og Gaia Vesterålen/Museum Nord går sammen om utvikling av digitale innovasjonsprosjekt i et bærekraftperspektiv.

– Hele dette initiativet kom fra barn og unge som var bekymret for fremtiden. Dette være seg miljøet, dyrene og fremtiden. Vi begynte å sove dårlig på natta, for vi tenkte - hva kan vi gjøre?

Og nå har satsingen på digital bærekraft blitt tildelt 800.000 kroner.

– Det blir helt fantastisk. Dette er noe vi har drømt om å få begynne med lenge, forteller Høyem til VOL.

Unge i utenforskap vil også spille en sentral rolle i utviklingen av de nye formidlingsløsningene, sier Høyem videre.

Et eksempel er utviklingen av et bærekraftsspill. Utviklingen av spillet blir nå forsterket, kan Høyem bekrefte.

Målet er å utvikle nyskapende og digitale kunst- og kulturtilbud til barn og unge, fra barnehagealder og ut tenårene.

På Sortland vil det bli etablert et kompetansesenter med fokus på samproduksjon med barn og unge.

Her ser folk på teknologidemonstrasjoner av modellen de jobber med av Vesterålen. Gaia Vesterålen samarbeider med SINTEF, Deadline Media og VIKT om teknologiutviklingen i Gaia. Foto: GaiaVesterålen

Fokus på bærekraft

Partene går sammen om utvikling av et innovasjons- og kompetansesenter for digitale formidlingsløsninger for barn og unge.

Fokuset vil ligge på bærekraftsmålene, inkludert utdanning, miljø og klima.

For å sikre kvaliteten i utviklingsarbeidet og kompetanseutviklingen regionalt, oppretter Gaia Vesterålen kontakt med Nordnorsk kunstnersenter i Vågan med tanke på å inkludere kunstnersenterets kunstfaglige og formidlingsmessige kompetanse.

I statsbudsjettet for 2022 er det satt av midler til «digitale satsinger på barne- og ungdomskulturfeltet for å bidra til løsninger for formidling, samspill, undervisning og samskaping».

I en pressemelding sier Kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen at GaiaVesterålen er ett av tre prosjekter som får tildelt midler:

– Jeg er glad for at utviklingsmidlene regjeringa har satt av nå finner vei til tre spennende prosjekter.

Nå blir GaiaVesterålen en del av en nasjonal satsning og det var Kulturtanken og Kulturdepartementet som tok med kontakt med dem.

– De tok kontakt med oss, syntes det vi gjør er spennende og likte vårt fokus på barn og unge, samt behovet for at barn og unge får gode tilbud.

Slik ser det framtidige containermuseet Gaia Vesterålen ønsker å bygge i havna på Sortland. Kommunen er positive til planene. Museet skal bygges av resirkulerte containere fra fiskerinæringa, og av andre gjenbruksmaterialer. Gaia Vesterålen ønsker å lage et signalbygg for det grønne skiftet. Foto: Innsendt