VERNET OMRÅDE: Her er det marine verneområdet utenfor Jærkysten, som regjeringen permanent vernet i juni og oljeblokken som den samme regjeringen har åpnet for oljesøknader i 24. konsesjonsrunde. Illustrasjon: Kenneth Lauveng

– Jeg er gjort oppmerksom på at disse kartene fortsatt ligger ute med Jærkysten som et område åpent for nomineringer fra oljeselskapene. Det må regjeringen slutte med umiddelbart. De må selvfølgelig fjerne disse kartene og få dette i orden. Dette skal ikke være en del av konsesjonsrunden uansett, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til VG fredag ettermiddag.

– Når forventer du at dette skal bli endret?

– Det er ikke noe spørsmål om når hvis dette ikke er gjort. Det må skje nå. Regjeringen må bare få dette i orden. Dette er noe regjeringen skal gjøre, sier Elvestuen.

Tord Lien: – Var klar over hvordan kartene så ut Statsministeren og oljeministeren er ikke enige med hverandre om de brøt samarbeidsavtalen da de la ut kontroversielle områder i Lofoten og Møre til oljeselskapene denne uken.   Fikk kjeft

Det krystallklare kravet fra det ene av regjeringens støttepartier kommer samme dag som Venstre og KrF får kjeft fra miljøbevegelsen og de to miljøpartiene SV og Miljøpartiet De Grønne for å la Lien slippe billig unna Lofoten-fadesen.

Tirsdag avdekket VG at også de nye oljekartene til Lien inneholder et område som er vernet. Så sent som 17. juni i år bestemte nemlig Høyre/Frp-regjeringen at et 142 kvadratkilometer stort havområde utenfor kommunene Klepp og Hå på Jæren skulle vernes.

Men i oljeministerens nystartede konsesjonsrunde er 124 kvadratkilometer av dette området blitt åpnet for oljeselskapene, i det som er blokk 19 i Nordsjøen.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) tar selvkritikk: Erna om LoVe-Se-tabben: – Glemte samarbeidsavtalen Statsminister Erna Solberg sier det ikke var meningen å åpne Lofoten-områder for oljeselskapene. I hardt vær før

Lien måtte forrige uke trekke tilbake den første runden med oljekart etter at bransjenettstedet Upstream avdekket at Lien hadde åpnet områder som er omfattet av regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre og forvaltningsplanen.

Men fortsatt ligger altså det marine verneområdet utenfor Jærkysten ute som en del av områdene som oljeselskapene nå kan vise interesse for.

– Dette området må Lien ta ut. Det er viktig fordi det er vernet. Det skal ikke være noen aktivitet der, og det er helt avgjørende at regjeringen er tydelig også overfor oljeselskapene i denne nominasjonsrunden på det, sier Elvestuen.

– Det vernede området er et viktig og rikt leveområde for flere sjøfuglarter, og viktig leveområde for hai, blant annet pigghå, som er en sterkt truet art, sier Nina Jensen.

Hennes medarbeidere oppdaget at oljekartet dekker det fredede området, da de finstuderte oljekartet etter at VG mandag kveld avslørte regjeringens siste oljefadese: At regjeringen hadde utlyst flere områder som er stengt for oljevirksomhet etter forvaltningsplanene for den norske kysten.

Også Bellona er kritiske til at Lien fortsatt ikke har endret kartene.

– Dette skulle han ha ryddet opp i med en gang. Det er helt uhørt hvordan oljeministren nå holder på, sier Bellona-sjef Frederic Hauge til VG.

Olje- og energiminister Tord Lien har foreløpig ikke besvart VGs henvendelse.