Både Norwegian og SAS har gitt signaler om at den nye avgiften kan føre til rutekutt i nord. Nylig uttalte Widerøe at de vurderer å legge ned flere ruter, fordi selskapet allerede nå ser en svikt i etterspørselen i forbindelse med flyavgiften, skriver NRK Nordland.

Les også: Solsvik frykter dårligere flytilbud

Frykter alvorlige konsekvenser

Lars Vorland, som er administrerende direktør i Helse Nord, frykter dette kan få konsekvenser for helseforetaket, blant annet ved at avgiften vil koste dem mellom ti og 12 millioner ekstra i året.

Les også: Legger opp til et sviktende tilbud vi ikke kan godta

– Men det har vi fått lagt inn i budsjettene, så det skal vi klare med. En større bekymring er hvis flyrutetilbudet blir dårligere. Det vil gå ut over både oss og pasientene, sier Vorland til NRK Nordland.

Lengre reisevei

Resultatet av eventuelt rutekutt kan bety både lengre reisevei og at enkelte pasienter blir avhengig av å få annen transport til sykehuset.

Les også: Nok et trist eksempel på at vi har en regjering som ikke forstår Nordland

- Et dårligere rutetilbud kan bli belastende, spesielt for eldre og syke. Vi ser allerede i dag at mange har vanskeligheter med å komme seg hjem etter et sykehusopphold, fordi en ikke rekker siste fly, sier pasient- og brukerombud Inger-Marie Sommerset i Nordland til NRK.

Hun frykter også at pasienter uten reisefølge blir avhengige av annen hjelp, som for eksempel hjemmesykepleien, for å komme seg til sykehus, og undrer seg over hvem som skal ta ekstrakostnadene for det.

Les også: Widereø tar betalt for avgift som ikke er innført